RECENSIE: Jodymoon - Never Gonna Find it in another Story

Jodymoon - Never gonna find it in another story
2008-03-04 Digna Janssen... Digna Janssen... die naam ken ik ergens van. Na wat graven in mijn geheugen viel ineens het kwartje: Digna was de frontdame van Rosenfeld! Zo’n 2,5 jaar geleden maakte die band flinke indruk op me met hun album You won’t feel a thing. Wat zonde dat die band dus kennelijk uit elkaar is gegaan. Of toch niet?

Never gonna find it in another story blijkt al het tweede album van Jodymoon te zijn. (Klik hier voor de recensie van hun eerdere album Look at me, look at me, don't look at me). Een verdere blik in het cd boekje leert me dat gitarist Johan Smeets (ook ex-Rosenfeld) gelukkig mee verhuisd is. Het zijn Digna Janssen en hij die Jodymoon vormen. Zij zijn degenen die alles schrijven, en die (bijna) alles spelen. In 2007 won het Maastrichtse duo zelfs de publieksprijs bij de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriters.

In muzikale zin blijkt Jodymoon niet zo veel te verschillen van hun vorige band Rosenfeld. Dat slepende, dramatische zit er nog steeds in. Wel heeft Jodymoon een veel rijker bandgeluid. Zo zijn niet alledaagse instrumenten als de wurlitzer, mellotron en harmonium toegevoegd aan het palet. Maar de bindende factoren zijn ook nu weer die heerlijke stem van Digna Janssen, en het veelkleurige gitaargeluid van Johan Smeets. In een van de hoogtepunten op het album, ‘Sleepless Laura’, komen die twee factoren misschien wel het beste samen. De puntige gitaarsolo die Smeets na zo’n drie minuten uit zijn gitaar tovert verwoordt precies het juiste gevoel bij de song. Erg, erg lekker.

Het enige dat je de band zou kunnen verwijten is, dat ze soms iets te zwaar op de hand klinken. Eén keer durven ze het aan om dat te laten varen, namelijk in het retro- getinte rootsy ‘Playing around’. Het lijkt erop alsof die song ook echt zo is ontstaan, door wat aan te klooien in de studio. En dat levert net die luchtige melodieuze noot op, die het album zo hard nodig heeft. Als het duo dat zwaarmoedige iets vaker los zou durven laten, en iets vaker de melodie zou durven opzoeken, zou het zomaar eens heel ver kunnen komen.

Maar los van die opbouwend bedoelde kritiek is dit een meer dan bovengemiddeld album dat veel liefhebbers van gitaarrock aan zou moeten kunnen spreken. 3fm DJ Eric Corton blijkt alvast helemaal op hun hand te zijn. Hij heeft single ‘You’re not here’ van hun eerste album opnieuw geproduceerd, en deze hier als bonustrack toe laten voegen. Dat steuntje in de rug hebben ze dus alvast.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Jodymoon Label:Coast To Coast
Jack Johnson - Sleep through the static

Jack Johnson - Sleep Through the Static Sleep through the static is het vierde album van surfdude Jack Johnson ....

at the close of every day – Troostprijs

at the close of everyday - Troostprijs In een veranderende muziekwereld waarin iedereen maar spreekt over...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT