RECENSIE: Nobody Beats The Drum - Beats Work

Nobody Beats The Drum – Beats Work
2008-03-03 In 2003 won Nobody Beats The Drum de Grote Prijs van Nederland in de categorie Dance. Van het gewonnen geld werd een EP opgenomen, maar hierna werd het stil rond het Utrechtse drietal. Deze stilte had verschillende oorzaken. Zo was VJ Rogier een tijdlang uitgeschakeld door RSI. DJ Sjam had het eerst heel druk met Zuco 103 en daarna als DJ Sjammie The Money en Jori speelde in de liveband van C-Mon & Kypski. Voor deze band verzorgde Nobody Beats The Drum, toen de RSI van Rogier weer wat begon op te knappen, zo nu en dan het voorprogramma. Ook hierbuiten werd er af en toe opgetreden, maar voor het maken van een album was simpelweg geen tijd. Pas nadat Sjam zijn opleiding had afgerond (dat deed hij er ook nog bij) en de tour van C-Mon & Kypski ten einde liep, hadden de heren eindelijk tijd om bij elkaar te gaan zitten om aan het debuut te gaan werken.

DJ Sjammie The Money maakt ook deel uit van Boemklatsch en dit DJ-collectief is onlangs een actie begonnen tegen de ‘Ver-trance-ing en verminimalisering van de dance-scene’. Ze willen zich met deze actie sterk maken voor de meer door electro beïnvloede dance die in de meeste andere landen zeer populair is, maar in Nederland nog weinig voet aan de grond krijgt. Op het Nobody Beats The Drum debuut Beats Work horen we dan ook veel invloeden van electro, maar ook van rock en hiphop. Naar eigen zeggen is Nobody Beats The Drum beïnvloed door onder andere Beastie Boys, Alter Ego, Daft Punk, de gebroeders Dewaele, Boys Noize, LCD Soundsystem en natuurlijk het Franse Ed Banger label.

Dit alles resulteert in een lekker stevige danceplaat, waarin de rauwe beats en vette samples elkaar in rap tempo opvolgen. Uitstekende muziek voor op een feestje, maar ook in de huiskamer blijft Beats Work goed overeind. Dit doordat de plaat zeer gevarieerd is en een aantal zeer sterke tracks bevat, met name op de tweede helft. Het absolute hoogtepunt is de dubbele track ‘Damage / Damage Done’, maar ook bijvoorbeeld ‘No I.D.’, ‘Oh La La’, en het lekker harde ‘Kwikkestylers’ zijn erg sterk. Ook afsluiter ‘The Drum’ is erg goed, alleen aan het eind van dit nummer komt een nogal flauwe grap in de lijn van ‘nobody’s perfect, my name is nobody’. Dit is echter één van de weinige minpuntjes op dit sterke debuut. We hebben er even geduld voor moeten hebben, maar Beats Work is de moeite van het wachten meer dan waard.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Nobody Beats The Drum Label:100% Halal
Ministry – Cover Up

Ministry - and Co-Conspirators - Cover UpEerder kwam in de recensie over The Last Sucker al naar voren dat...

Blaxtar – Chronozbaäl

Blaxtar - Chronozbaal De familie de Randamie is druk bezig in de muziek. Typhoon heeft vorig jaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT