RECENSIE: Utopium - No Memory Man

Utopium – No Memory Man
2008-06-22 Utopium is de naam van een Franse band die momenteel bezig is met de opnames van een tweede album en in de tussentijd het debuut No Memory Man ook buiten de eigen landsgrenzen aan de man probeert te brengen. Ze hebben inmiddels al optredens in Nederland verzorgd en dat het niet meer altijd alleen om de muziek draait hebben de heren ook begrepen. Net als de Nederlandse band Moke worden ook de heren van Utopium gekleed door Karl Lagerfeld. Muzikaal is het redelijk donkere, sfeervolle en bijna epische progrock die soms doet denken aan Mogwai en aanverwante bands. Lange, dromerige soundscapes, weinig zang, maar er wordt goed gemusiceerd, zodoende wordt de zang ook niet altijd gemist wordt. No Memory Man blijkt een aardig debuut te zijn van een goede band, waar met de juiste bijschavingen een hele goede band van gemaakt kan worden .

No Memory Man kan op zijn beste momenten zeer zeker bekoren. De beste momenten zijn de stukken waarin niet gezongen wordt en dat is niet toevallig zo. De zang van frontman Maxime is niet bijster sterk, op 'Sandstorm' blijkt de zang nog te verhapstukken, maar op titelsong 'No Memory Man' valt Maxime toch door de mand als zanger. Dat hoeft echter in het geval van Utopium niet een heel groot probleem te zijn, de instrumentale stukken weten namelijk zeker te boeien. Vaak wijds uitgesponnen klanken, die soms ook doen denken aan Sigor Ros. Zo is er een tweede bonustrack die een mooie afsluiter vormt en waarop alles lijkt samen te komen wat Utopium sterk maakt. Een goede opbouw, stevige uithalen en gelaagde songstructuren.

Zo is opener 'Deuce' bijzonder sfeervol en maakt het de bedoelingen van Utopium meteen duidelijk. Het album gaat daarna consequent verder met typische progrock, maar ontbeert soms beklijvende nummers en zo kabbelt het album te veel voort, zonder echte hoogtepunten. Productioneel valt er daarnaast ook nog wel het een en ander te verbeteren, zo klinken de drums op sommige nummers erg hol en verzanden de nummers nog wel eens in een geluidsbrij. Toch is No Memory Man geen slechte plaat geworden. Utopium creëert zorgvuldig een eigen geluid, dat weliswaar nog bijgeschaafd dient te worden, maar het begin is er in ieder geval. Vooral qua opbouw en muzikaal raffinement weet de plaat te boeien, maar het is daarbij jammer dat de goede ideeën niet altijd worden uitgewerkt tot echt goede songs.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Utopium Label:Eigen Beheer
Anaїs Mitchell - Hymns for the exiled

Anaïs Mitchell - Hymns for the Exiled “I could tell you stories, like the government tells lies” . Zo, da’s ook...

Late Night Venture - Late Night Venutre

Late Night Venture - Late Night Venture Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken. De band Late Night Venture...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT