RECENSIE: Bulbul - Bulbul 6

Bulbul - Bulbul 6
2008-06-15 Bulbul is vernoemd naar een vogeltje. Niet dat het vogeltje enige betekenis voor de band heeft, wel de klanken die in combinatie met 'shit' leiden tot bul(l)shit hebben hier mogelijk aan bijgedragen. De band Bulbul komt uit Wenen, Oostenrijk en creëert hele maffe muziek in de stijl van The Melvins en Primus, maar dan nog net wat hortender en stotender. Ze toeren al 10 jaar en hebben sinds kort zich aangesloten bij Exile On Mainstream. Het drietal dat de band aanstuurt kan het beste gezien worden als een verzameling kunstenaars met maar één doel, namelijk te vernieuwen.

De overeenkomst met The Melvins wordt wel al direct duidelijk bij het bestuderen van de voorkant van de hoes: Een vrij kinderlijke tekening met surrealistische elementen. Ook de muziek is zwaar van karakter zoals de Melvins. Primus komt vooral terug in de basgitaar van de band die afwisselend geslapt en met enorme overdrive bespeeld wordt door bas-/zanger Derhunt.

De band zorgt voor veel originaliteit en veelzijdigheid. Direct de opener 'When Sun Comes Out' is een soort disco-Primus. 'Lack of the Key' lijkt dan weer wat meer te beginnen als Beck, overgaand in een soort hoog gezang dat we bij Queens of the Stone Age ook nog wel eens terug horen komen. Niet geheel onverwacht is ook een nummer speciaal aan deze band gewijd, namelijk het ruige 'Dust in My Zimmer'.

Sommige nummers komen wat slepend over, zoals het wederom aan Primus refererende 'Where the Hell is DJ Fett', dat zich uiteindelijk toch wel ontpopt tot één van de sterkere nummers door het gelikte zigeunerrefreintje. Belangrijk is dat geen enkel nummer op de cd op een ander nummer lijkt en daardoor de cd heel veelzijdig is geworden. Maftehoogtepunten zijn er te over: Het creepy orgelspel op 'Shugang', de Boedhistisch klinkende mantra's van 'Shenzhou'. Toch is de muziek die deze band ten gehore brengt geen muziek die je opzet wanneer je schoonouders een dagje op bezoek zijn. Ook is de herrie die het af en toe is niet geschikt voor ongeoefende luisteraars. Wel hebben we hier een hele orginele orginaliteit-gerichte band met vernieuwende nummers met een hardrock/metal achtergrond.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Bulbul Label:Exile on Mainstream
Monotonix – Body Language

Monotonix - Body LanguageIsraël staat vooral bekend om zijn eeuwige strijd tegen de Palestijnen en je...

The Freeks – s/t

The Freeks - The Freeks The Freeks is een negenkoppige band uit Californië. De heren hebben...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT