RECENSIE: Emmanuel Jal - Warchild

Emmanuel Jal – Warchild
2008-07-17 Soms is het cv van de artiest minstens zo belangrijk als de muziek die hij maakt. In dit geval is de artiest de voor mij nog onbekende Emmanuel Jal. Voor een jeugd vol geweld hoef je namelijk niet uit de ghetto’s te komen. Je kan ook net als Emmanuel Jal opgroeien in Soedan. Gevolg hiervan was dat hij als ongeveer 6 jarige jongen (hoe oud hij precies is weet hij zelf niet, hij is ergens begin jaren ’80 geboren) werd opgeleid tot kind-soldaat. Op ongeveer dertienjarige leeftijd ontsnapte hij en hierdoor overleefde hij als een van de weinigen van een grote groep kindsolsoldaten maarliefst twee burgeroorlogen. Om de pijn te verlichten van alles wat hij had meegemaakt is hij muziek gaan maken. Valt daar nog iets aan toe te voegen? Niet echt, behalve dat je gelukkig niet kan bevatten wat een kindsoldaat heeft meegemaakt. En Emmanuel Jal ziet het dan ook als zijn taak om dit toch aan de buitenwereld duidelijk te maken.

WarChild is het derde album van Emmanuel Jal. De muziek is een fantastisch mooie kruisbestuiving tussen wereldmuziek en hiphop. Na het luisteren van deze cd krijg je spontaan ineens het idee dat hiphop volwassen geworden is. Eindelijk is er weer eens iemand die een eigen draai geeft aan de hiphop stroming en een volledig eigen geluid heeft. Afrikaanse ritmes, koren die de refreinen in het Afrikaans zingen, de muziek komt echt onmiskenbaar uit Afrika. Als je je ogen dichtdoet zit je zo in een klein stoffig dorpje of in en tjokvolle kerk vol swingende mensen. De muziek is bij vlagen zo opgewekt dat je bijna vergeet welke ellende er bezongen wordt, maar het refrein in de titelsong zegt voldoende: “I’m a war child / I believe I’ve survive for a reason / To tell my story, to touch lives.” Deze rapper is iemand met een belangrijk verhaal, wil het graag aan de wereld vertellen en slaagt hier ook nog eens in zonder schuttingtaal te gebruiken. Passend voorbeeld hiervan is de aanklacht naar 50 Cent in het nummer ‘50 Cent’: “Now 50 Cent I ain’t hating on you, still I think it’s my civic duty to warn you.” Hierin roept Jal 50 op om eens een beter voorbeeld te geven, omdat veel mensen hem als rolmodel zien. Diepe teksten van een religieus iemand? Ja, zo heel af en toe is het gewoon wel mogelijk in de hiphop, zonder aan kracht in te boeten!

Jal heeft veel meegemaakt en weet dit in een eigen vorm van hiphop te vertellen in nette bewoordingen. Een schitterende cd die het mede door de boodschap verdient om geluisterd te worden. Met zijn mix van wereldmuziek en hiphop zal het Jal met deze cd ook lukken om een uitermate breed publiek aan te spreken en zo zijn stem te laten horen. Met een beetje geluk is Jal het begin van een nieuwe stroming die er wat mij betreft mag komen...
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Emmanuel Jal Label:Sonic 360
One Night Only – Started A Fire

One Night Only - Started a FireMuziek en voetbal. Waarschijnlijk de twee populairste vrije tijd bestedingen...

One Bullet Left – One Bullet Left

One Bullet Left - One Bullet Left Elke metal luisterende puber droomt ervan; zelf spelen in een metalband. Nou...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT