RECENSIE: One Night Only - Started a Fire

One Night Only – Started A Fire
2008-06-28 Muziek en voetbal. Waarschijnlijk de twee populairste vrije tijd bestedingen van veel Engelsen. Laat deze combinatie nu ook gezorgd hebben voor wat bekendheid in Nederland voor One Night Only. Dankzij de NOS hebben honderdduizenden televisiekijkers al kennis gemaakt met deze Britse band, zonder dat ze het waarschijnlijk weten. Aan het einde van Studio Sportzomer is het nummer ‘Just For Tonight’, van het debuutalbum Started A Fire, te horen terwijl de voetbal hoogtepunten van de dag nog eens in beeld worden gebracht.

Geen slechte deal dus voor een band dat net een debuutalbum heeft uitgebracht. One Night Only is in 2003 opgericht. De carrière van de band raakte in een stroomversnelling toen toetsenist Jack Sails in 2005 bij de band werd gehaald. Twee jaar later ondertekenden ze hun eerste platencontract en ging de band op tournee als voorprogramma van Milburn en iets later als warming up voor The Pigeon Detectives. Vanaf begin dit jaar zijn ze zelf hoofdprogramma. En terecht want Started A Fire is een lekker up-tempo album vol goede nummers.

Vooral openers ‘Just For Tonight’ en ‘It’s About Time’ zijn erg sterk en hebben een typisch Brits geluid. Het is te vergelijken met dat van The Kooks en Razorlight. Niets nieuws dus maar wel lekker. Ook ‘You And Me’ weet te overtuigen. Daarna wordt het toch wel veel van hetzelfde. Goede liedjes maar geen tophits. Tegen het einde van het album komt ‘Sweet Sugar’ als een aangename verassing. Vooral door het gebruik van wat andere geluidjes valt dit nummer op.

Started A Fire is een behoorlijk debuut. Een aantal nummers hebben zeker hitpotentie. Maar of ze de rest van de wereld gaan veroveren zoals een aantal van hun tijd en genre genoten blijft de vraag. Misschien moet de band daarvoor eerst groeien. Feit blijft: een goed begin is het halve werk.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:One Night Only Label:Vertigo
Katbite - Imaginary Things

Katbite - Imaginary ThingsDat Den Haag de muziekhoofdstad van het land is, staat buiten kijf. Het heeft...

Emmanuel Jal – Warchild

Emmanuel Jal - Warchild Soms is het cv van de artiest minstens zo belangrijk als de muziek die hij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT