RECENSIE: The Fratellis - Here we Stand

The Fratellis – Here We Stand
2008-07-25 In de laatste weken van 2006 werden de hitlijsten (en feestcafés) bestormd door een hitje dat door werkelijk iedereen dol enthousiast werd mee gezongen. Met name tijdens het refrein werd door menigeen een feestje gebouwd. Het waren the Fratellis met 'Chelsea Dagger'. Nu is het ander halfjaar later en komt de band met het vervolg op hun debuutplaat Costello Music. Met Here We Stand leveren de heren een meer volwassen plaat af, waar de rock ’n roll vanaf druipt.

De plaat opent sterk met ‘My Friend John’. Een stevige track met een erg rockend gitaarloopje en een catchy refrein. ‘A Heady Tale’ is een wat rustigere track en de piano voegt veel sfeer toe. In het refrein schroeft de band het tempo toch nog even op. Na ‘Shameless’ vervolgt de plaat met ‘Look Out Sunshine!’ dat min of meer een ballad is. Wederom een erg sfeervolle track. ‘Stragglers Moon’ is een wat minder sterk nummer. Waar ik bijna de aandacht verloor, was ik weer scherp toen ik even dacht The Beatles te horen in de eerste twee zinnen van het refrein.

De band zit weer helemaal op het goede spoor bij ‘Misstress Mabel’. Lekker up-tempo (pop)rock, rock’n roll piano en over het geheel genomen erg catchy track. Bij ‘Tell Me A Lie’ denk je de eerste seconde even een oude hardrock plaat op te hebben staan. Dat verandert zodra je de zang hoort en verderop in het nummer evolueert het wederom tot een up-tempo rock’n roll track. Met ‘Lupe Brown’ kent de plaat nog een erg leuke catchy track voordat het afsluit met het hele rustige ‘Milk And Money’. Al ontaart ook dat nummer uiteindelijk in rock’n roll, maar sluit het toch rustig af met de piano.

De band had bij Costello Music nog niet echt een eigen sound, maar toont nu haar ware gezicht. De eerst plaat had een (te) groot verschil tussen de vrolijke eerste helft en de veel donkerdere tweede helft van de plaat . Waar de eerste plaat me nog niet kon overtuigen, doet Here We Stand dat wel met een sterke constante sound. Van begin tot het eind rockt de plaat lekker door. Een goede afwisseling tussen up-tempo tracks en de meer ballad-achtige nummers.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:The Fratellis Label:Island
Lou Lou & The Guitarfish - Lou Lou & The Guitarfish

Lou Lou & The Guitarfish - Lou Lou & The GuitarfishTwee dagen hadden Lou Lou Rosenthall en haar band The Guitarfish er voor...

Gabriella Cilmi - Lessons to Be Learned

Gabriella Cilmi - Lessons to be Learned Met dank aan een knap gezichtje en een pakkende single heeft Gabriella Cilmi...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT