RECENSIE: The Fratellis - We Need Medicine

Fratellis
2013-12-02 ‘’Tududu tududu tududududududu! Tududu tududu tududududududu!’’. Zodra je door hebt dat het geen sirene is, weet je dat het gaat over ‘Chelsea Dagger’. Deze monsterhit van The Fratellis werd in 2006 door iedereen luidkeels meegezongen. Na het succesdebuut Costello Music en de opvolger Here We Stand uit 2008, bleef het een tijd stil rond de Schotse rockers. Maar na vijf jaar is de band weer terug met een nieuw album, genaamd We Need Medicine. Kan het trio hun succes van het vorige decennium doorzetten?

Omdat het al weer even geleden is, toch maar even opfrissen. De muziek die de mannen maken is een mix tussen blues en country, maar dan wel in een stevige leren rock-jas. Frontman Jon Fratelli schreeuwt daarboven zijn lyrics vol enthousiasme uit. Het concept is nog zoals het eerst was. Toch mist het album de kracht die vooral de debuutplaat wel had. De titeltrack ‘We Need Medicine’ komt nog het dichtst bij het aanstekelijke ‘Chelsea Dagger’, met een refrein dat ongetwijfeld live door het hele publiek wordt meegezongen.

Naast een aantal andere leuke nummers, staan er ook een aantal tracks op de plaat die wat simpel klinken en de aandacht niet vasthouden. Die tracks vinden we vooral halverwege het album. De plaat opent nog fijn met een leuke saxofoon in ‘Halloween Blues’ en een pakkend orgeltje in ‘This Old Ghost Town’. Ook ‘She’s Not Gone Yet But She’s Leaving’ is een fijn nummer met het vuige geluid dat ook op de laatste plaat van de Arctic Monkeys te horen is. In de wat tragere nummers (althans, volgens de Fratellis-maatstaf) is de muziek wat meer behapbaar maar ook dat is geen sleutel tot succes. De plaat sluit gelukkig weer positief af met twee opvallend lange tracks (die uiteindelijk wel een te lang outro blijken te hebben). Zo is ‘Rock ’n Roll Will Break Your Heart’ een semi-ballad met toepasselijke titel en opent afsluiter ‘Until She Saves My Soul’ met een prima intro.

Al met al is We Need Medicine nog niet het succes waar de band op had gehoopt, wat ook blijkt uit de eerste verkoopcijfers. Maar ondanks het gemis van dat ene ingrediënt, is het gelukkig geen draak van een plaat. Zeker fans van The Fratellis zullen blij zijn met het nieuwe werk.
Recensent:Mark den Dulk Artiest:The Fratellis Label:Pias
Cover Sleigh Bells - Bitter Rivals

Sleigh Bells - Bitter RivalsNa Treats uit 2010 en Reign Of Terror uit 2012 komt Sleigh Bells nu met...

Cover Glasvegas - Later… When The TV Turns To Static

Glasvegas - Later...When The TV Turns To Static In ons land is de band niet zo bekend, maar aan de andere kant van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT