RECENSIE: Swell - South of the Rain and Snow

(Swell) – ‘South Of The Rain and Snow’
2008-09-16 Artiesten kiezen er meestijds voor om hun cd naar tijdschriften en e-zines op te sturen, en deze te voorzien van een korte biografie en/of andere informatie. De biografie van (Swell) is toch wel de merkwaardigste van de afgelopen jaren. In een notendop stelt de schrijver ervan dat eigenlijk niemand de band ooit begrepen heeft, de voormalige bandleden daarbij inbegrepen. In feite is David Freel, die volgens de biografie niet eens kan zingen, de enige die nog een beetje bezieling over heeft. De cd South Of The Rain And Snow moet dan ook gezien worden als zijn statement naar de wereld toe; dat we het allemaal bij het verkeerde eind hebben en Freel ons zal gaan overtuigen. Dat is nogal wat mijns inziens.

Voorop gesteld, met de vermeende dramatische zangkunsten van Freel valt het allemaal wel mee. Het is bepaald geen hoogvlieger, maar zoals hij de cd met ‘Kicking all them Ghosts’ aanvangt, lijkt hij zijn eigen beperkingen goed te kennen. Zijn vlakke stem past goed bij de sobere akoestische aankleding van verder aangename nummer. Wellicht tekenend voor de achtergrond waartegen deze cd is ontstaan en de algehele melancholische arrangementen is ‘Saved by Summer’, waarop – ondanks de titel – het naderende onweer letterlijk te horen is. En dat terwijl je ten zuiden van regen en sneeuw toch de zon zou verwachten, refererend aan de albumtitel.

De vlakke stem en de stemmige muziek leveren niet altijd een prettige combinatie op. Het nummer ‘Our Aquarium’ is ronduit vervelend. De tweede helft van de cd haalt sowieso niet het niveau van de eerste vier nummers. Een volledige cd is een toch wat te zware last op de schouders van David Freel. En zo blijft een prettige plaat voor de herfst over.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Swell Label:Talitres Records
The Black Seeds – Solid Ground

The Black Seeds - Solid GroundReggaeband The Black Seeds werd tien jaar geleden opgericht in Wellington,...

The Dudes – Brain Heart Guitar

The Dudes - Brain Heart Guitar Zanger Dan Vacon is een kruising tussen Cold War Kids-voorman Nathan Willett,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT