RECENSIE: De Kift - Hoofdkaas

De Kift – Hoofdkaas
2008-09-21 Er is momenteel bijna geen band ter wereld die het beter voor elkaar heeft dan De Kift. Waar de hele wereld zich zorgen maakt over instortende huizenmarkten en failliet gaande banken heeft De Kift net te horen gekregen dat ze de komende jaren een ruimschootse subsidie ontvangen. Hierdoor kunnen ze al hun muzikale activiteiten blijven uitvoeren en ontwikkelen. Maar belangrijke nog: Hun nieuwe en inmiddels zevende cd is uit. Hoofdkaas is de opvallende titel van dit conceptalbum van deze groep waarin koken een centrale rol speelt.

Eigenlijk is De Kift een beetje een vreemde band. Niet omdat de leden vreemd zijn maar wel omdat de muziek niet alledaags klinkt voor de gemiddelde popliefhebber. Het is lastig om ze een plaats te geven binnen de Nederlandse popmuziek. Bezoekers van de Parade festivals zullen ongetwijfeld in aanraking zijn gekomen met de muziek van de band. Daarbuiten is de naamsbekendheid van de band niet heel groot. Toch doen ze veel meer dan alleen muziek maken. Ze geven workshops en acteren ook regelmatig, waardoor het dus moeilijk wordt om ze te plaatsen.

De muziek zit tussen popmuziek en toneelmuziek in. En het lijkt erop dat de band voor alle invloeden openstaat. Popmuziek, volksmuziek chansons, cabaret en een vleugje fanfaremuziek. Het komt allemaal terug op dit veertien nummers tellende schijfje. Deze mengelmoes maakt het origineel en zorgt ervoor dat je aandacht niet snel verslapt.

Vaak zijn de teksten gelaagd. Met dubbele betekenissen van woorden zoals in ‘De Rivier’. Dit maakt de liedjes op Hoofdkaas vaak tot een hoorspel. Maar het vraagt om een beetje doorzettingsvermogen en geduld. Neem de tijd voor deze muziek en draai de cd meer dan eens. En toch is dit nieuwe album van De Kift toegankelijker voor het publiek dan veel voorgaande albums. De kenmerkende stem Ferry Heyne is aangenaam om naar te luisteren. Zeker als hij aan het vertellen is. Opener ‘Knoeck’ is daar een mooi voorbeeld van. Er is veel te ontdekken op deze cd.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:De Kift Label:V2 Records
Dearhunter – The Sun Came Out

Dearhunter - The Sun Came OutEen bruin broodje extrabelegen kaas, een reclamespotje over futloos haar en...

Nightmares On Wax – Thought So…

Nightmares on Wax - Thought So... In 1991 bracht George Evelyn samen met Kevin Harper de eerste techno-achtige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT