RECENSIE: The Secret Machines - Secret Machines

Secret Machines - Secret Machines
2009-01-03 Na hun lovend ontvangen albums Now Here is Nowhere en Ten Silver Drops leek Secret Machines gestaag op weg naar een plek in de spotlights. Vorig jaar gooide gitarist Ben Curtis echter roet in het eten door de band te verlaten, zijn broer Brandon en drummer Josh Garza achterlatend. Het duo was echter vastbesloten om door te gaan, en dat resulteerde in hun derde, gelijknamige album Secret Machines.

De muziek van de band kenmerkte zich door invloeden uit de jaren zeventig en hun nummers waren net zo wijds en lang uitgesponnen als de broekspijpen uit dat decennium. Daar is ondanks de nieuwe samenstelling geen verandering in gekomen, in tegenstelling tot die andere retrorockers van weleer, Kings of Leon. Voorlopig lijkt die laatste het gelijk aan hun zijde te hebben. Desalniettemin trapt de band voortvarend af met ‘Atomic Heels’. In eerste instantie doet het nummer aan de soundtrack van een Terminator-film denken, maar al snel ontpopt het zich tot een voor Secret Machines begrippen lichtvoetig nummer. ‘Last Believer, Drop Dead’ is echter weer als vanouds. ‘Have I Run Out’ doet daar nog een schepje bovenop. Maar waar de band op Ten Silver Drops nog meeslepend was, zijn de langere nummers nu wat stuurloos.

Zo gezien zijn ‘Underneath the Concrete’ en ‘I Never Thought to Ask’ beter te genieten. ‘Now You’re Gone’ is gelukkig ook weer echt ouderwets meeslepend en vereist minder geduld dan het lange, maar uiteindelijk niet minder mooie ‘The Walls are Starting to Crack’. Ter afsluiting gaat de band zich nog eenmaal te buiten aan een enorm monster van een nummer dat liefst elf minuten lang is. Er gebeurt heus genoeg om het interessant te houden, maar noodzakelijk is het niet. Dat bewijzen ze wel met de bovengenoemde nummers.


- 12-04-2005: Now Here is Nowhere.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:The Secret Machines Label:World\'s Fair
Andrew Bird – Noble Beast

Andrew Bird - Noble Beast2008 was het jaar van de singer-songwriters. Je moest je best doen om niet...

Telepathe – Dance mother

Telepathe - Dance Mother De laatste tijd is er een complete nieuwe generatie ‘Brooklyn’ artiesten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT