RECENSIE: Camouflage - Live in Dresden

Camouflage – Live In Dresden
2009-02-01 Het Duitse Camouflage bestaat al sinds 1983 en leidt sindsdien een gerespecteerd bestaan in de marge. De band maakt electropop maar heeft niet viel op met het vrolijke geluid die veel acts uit de jaren tachtig eigen is. Depeche Mode en Kraftwerk waren, en zijn nog steeds, de grote voorbeelden. Die afgepaste somberheid zorgde ervoor dat de band, ondanks veel mooie composities, het niet van de hits moest hebben en daardoor wat ondersneeuwde. Camouflage had vooral in Duitsland succes en had zowaar een hoge notering met ‘The Great Commandment’. De band bleef ook daarna platen maken, had nog twee kleine hits, maar de grote doorbraak kwam nooit. Dat de band anno 2009 nog steeds bestaat is dan ook verwonderlijk, want hoeveel van de trendy groepen uit die tijd zijn nog serieus met muziek bezig?

Zodoende werd het hoog tijd om de eerste dvd van de band uit te brengen en de wereld te laten zien dat Camouflage nog niet klaar is met de muziekbusiness. Live In Dresden werd overigens al in 2006 opgenomen tijdens een concert in de sfeervolle Reithalle. De drie oprichters van Camouflage, Heiko Maile, Oliver Kreyssig en Marcus Meyn, worden voor de gelegenheid bijgestaan door gitarist Volker Hinkel van Fool’s Garden. Drummer Jochen Schmallbach is sinds 2003 vast lid van de band. Camouflage verkeert vanaf het begin in topvorm en zanger Marcus Meyn laat horen dat hij een Duitse versie is van David Gahan van Depeche Mode. Er komen natuurlijk veel oude nummers voorbij en vooral het meest recente album Relocated komt met zeven nummers zeer ruim aan bod. De grootste hit ‘The Great Commandment’ mag natuurlijk niet ontbreken en laat de zaal zowat ontploffen. ‘The Pleasure Remains lijkt wel heel erg op ‘Enjoy The Silence’ van Depeche Mode, maar het mag de pret niet drukken omdat de andere nummers van de band allemaal lekker in het gehoor liggen en zeer overtuigend gebracht worden. De belichting op het podium, inclusief videoanimatie, is sober maar smaakvol gekozen en past goed bij de wat afstandelijke muziek van Camouflage. Het geluid (in drie mixen) is bijna perfect en het camerawerk is rustig met veel sfeershots van het publiek.

In de toegiften spelen de heren onder andere het kunstzinnige ‘Kraft’ waarbij de drie oorspronkelijke leden in drie talen (Duits, Engels en Frans) dezelfde tekst voordragen. Verder staan over de twee dvd’s nog vele extra’s waaronder veel clips, een documentaire van een Russische tournee, unplugged werk en nog wat hevig gedateerde, en daardoor leuke, opnamen uit oude Duitse tv programma’s. Op de bijgeleverde cd staat een verkorte versie van het concert.

Baanbrekend en vernieuwend is het allemaal niet wat Camouflage ons voortovert, toch is Live In Dresden bijzonder geslaagd en een dikke aanrader voor iedereen die de electropop uit de jaren tachtig en negentig een warm hart toedraagt. De dvd is in een bijzonder mooi uitgevoerde box te verkrijgen. Zorg dat je hem krijgt.
Recensent:Jan Didden Artiest:Camouflage Label:SPV
Poison my Blood – Monuments

Poison My Blood - MonumentsBelgië is misschien minder in voetbal dan Nederland, maar onder het kopje...

Ruthie Foster - The Truth According to...

Ruthie Foster - The Truth According to Ruthie Foster Eind januari 2009 is het vierde album The Truth According To Ruthie Foster...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT