RECENSIE: Danko Jones - B-Sides

Danko Jones - B-Sides
2009-01-30 Het is algemeen bekend dat een band voor een album altijd meer liedjes schrijft dan dat uiteindelijk het album halen. Vaak eindigen dit soort kliekjes dan als extra nummer op een single onder de noemer B-Side (Een term dat afstamt uit het vinyl tijdperk, waar je letterlijk de schijf moest omdraaien voor het tweede liedje). Af en toe zijn er ook bands die al deze (vaak) afgekeurde liedjes jaren later alsnog uitgeven, ‘voor de fan’ zeg maar. Zo ook Danko Jones.

B-Sides telt maar liefst 27 tracks. Zeven-en-twintig (!) liedjes zijn er gevonden om dit schijfje vol te proppen. Het zou je bijna aan het denken zetten; waarom past er nu opeens wel zoveel op een cd? Je krijgt bijna het idee dat je al die jaren bedonderd bent. Uiteindelijk zijn deze songs toch wel goed genoeg om uit te brengen. Maargoed, we dwalen af.

Danko Jones heeft een herkenbare stijl, maar het is best opvallend hoe elk album weer zijn eigen geluid had, of andersom gezegd: hoe duidelijk het vaak is van welk album de liedjes op deze B-Sides afkomstig waren.

Zo heb je ‘Never Again’, ‘Starlicker’ en ‘Ice Cold Angel;’ die afkomstig lijken te zijn van de eerste studio plaat I’m Alive And On Fire, toen Danko Jones het nog moest doen met barre studio's. Zo vallen ook ‘My Problems (Are Your Problems Now)’ en ‘Sex’ te plaatsen als Sleep Is The Enemy of later, aangezien Danko Jones (wiens naam tevens ook de naam van de frontman is) toen opeens ging zingen in plaats van hetgeen wat meer leek op ritmisch spoken word.

Verder zijn opvallende tracks ‘Woogie Boogie’ dat gewoon op de in Nederland te verkrijgen We Sweat Blood staat en de edit van ‘First Date’, waaruit slechts een dialoogje is uitgeknipt, dit echter op een rare manier want de deurbel sample die het dialoog inleidde er nog wel inzit.

Maar het opvallendst is misschien wel het ontbreken van ‘The Mountain’, al jarenlang de steevaste afsluiter van de Danko Jones live shows. Anderzijds ook wel typerend voor een band als Danko Jones dat het sowieso meer moet hebben van live shows dan van albums, dat dan juist dit nummer ook niet op B-Sides staat.

B-Sides is leuk als je niet weet wat je geld aan moet, anders lekker laten liggen en wachten op de volgende studio plaat.


Eerdere recensies van Danko Jones:
- 26-01-2008: Never too Loud;
- 24-02-2006: Sleep is the Enemy;
- 25-06-2002: Born a Lion.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Danko Jones Label:Bad Taste Records
Asobi Seksu – Hush2

Asobi Seksu - Hush Hush is alweer het derde album binnen drie jaar van het Amerikaanse duo...

Atico - Supercity

Atico - Supercity Yvo Sprey (gitaar en zang) en Vincente Pino (gitaar) ontmoeten elkaar in 2007...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT