RECENSIE: Danko Jones - Rock And Roll Is Black And Blue

Cover Danko Jones - Rock and Roll Is Black and Blue
2012-11-06 Meneer Danko Jones staat bekend om zijn immens lange tong. Een tong die word bezongen in de live klassieker ‘Lovercall’ en de man een reputatie heeft gegeven. Als we zijn verhalen mogen geloven, is hij de man die iedere man wil zijn. Met een libido van hier tot Tokyo, blakend van het zelfvertrouwen en een brok aan energie hebben zijn shows altijd hetzelfde effect als tien koppen koffie. Als een priester predikt hij rock ’n roll aan zijn volgelingen die hij altijd één voor één weet te overtuigen. Het succes van deze formule hebben ze nu ook vast proberen te leggen op het nieuwe album Rock And Roll Is Black And Blue.

De plaat staat namelijk vol van elementen waarbij je meteen een voorstelling krijgt hoe die zich live zich vertalen. Elementen als de lange uithalen in ‘Don’t Do This’, het even stilvallen in ‘Just A Beautiful Day’, de intro-riedel van ‘Alway Away’ (die verdacht veel doet denken aan Thunderstruck) of het kerkkoortje en de preek aan het begin van ‘I Believed In God’. Het zal de mensen die Danko wel eens live gezien hebben niet vreemd in de oren klinken. Daar zijn ze dus goed in geslaagd.

Edoch is het meneer Jones die zelf op dit album wat matig uitvalt. Zowel tekstueel als vocaal is er niets nieuws onder de zon, want het zijn nog immer vrouwen en rock ’n roll die zijn woordenschat vullen. Toch heeft hij voor de thematiek eens de donkere kant van de rock ’n roll-medaille opgezocht. De nummer gaan voor het merendeel over de pijn van het veel weg zijn door een tour en het gevecht om een relatie te onderhouden in die wereld. Het mag duidelijk zijn dat het leven van een rockster niet over rozen gaat, wat dus ook blijkt uit de titel.

De band draagt weliswaar de naam van de frontman, toch zijn het zijn bandgenoten die de naam hoog houden. In een live-setting is Danko weliswaar nog heer en meester, hier gaat de drummer er met die eer vandoor. Dat is niemand minder dan Adam Willard, bekend van Angels & Airwaves, maar ook werkzaamheden bij The Offspring en Social Distortion. Hij slaat zich een weg door de dertien nummers alsof hij zich nog moet bewijzen. Het word akelig duidelijk hoe standaard het werk van voormalig drummer Dan Cornelius was. Adam daagt zich zelf uit en dat is al te horen in de opener ‘Terrified’. Een typische Danko-track waarbij gekozen had kunnen worden voor simpel trommelwerk en het oké zou zijn. Het is echter de typerende roffel van Willard die het onderscheid maakt tussen oké en goed.

Bassist John Calabrese verzorgt eveneens het typerende basgeluid waarmee hij Danko die extra schwung geeft. Het werkt als een trampoline voor je hoofd, omdat het altijd zulke aanstekende loopjes zijn. Uiteraard zijn die loopjes weer van de partij op Rock And Roll Is Black And Blue. Al met al een typische en matige plaat van Danko zelf, maar sterk gemaakt door zijn bandleden.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Danko Jones Label:Bad Taste Records
Cover Brasstronaut - Mean Sun

Brasstronaut - Mean Sun Brasstronaut is een band uit de Canadese stad Vancouver, die werd opgericht...

Cover Tweak Bird - Undercover Crops

Tweak Bird - Undercover Crops De broers Ashton en Caleb Bird maken al een aantal jaren psychedelische rock...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT