RECENSIE: Tweak Bird - Undercover Crops

Cover Tweak Bird - Undercover Crops
2012-11-04 De broers Ashton en Caleb Bird maken al een aantal jaren psychedelische rock onder de naam Tweak Bird. Na de EP Reservations uit 2008 en hun titelloze debuutalbum uit 2010 komen de mannen nu met de EP Undercover Crops waarop zeven nieuwe tracks te vinden zijn.

'Moans' zet je hoofd meteen op standje psychedelisch, de zinsnede "Everyone's paranoid" wordt als een mantra herhaald, vergezeld van weirde bijgeluiden. Maar daarna wordt er gewoon gerockt, en hoe! Bij 'People' hoor je de Tweak Bird sound op zijn best; de zwaar dreunende baritongitaar van de iele Caleb en het energieke drumwerk van de stevig gebouwde Ashton. Vergeleken bij hem lijkt Animal van The Muppets op Charlie Watts. Maar het meest kenmerkende element is ongetwijfeld de samenzang van de broers. Ze zingen beide met een bijna kinderlijke stem wat geweldig contrasteert met hun loodzware sound. Voor wie het nooit eerder gehoord heeft kan dit even wennen zijn, maar het werkt wel. Hun muziek is even zwaar als psychedelisch, maar de mengverhouding is niet bij iedere track hetzelfde. Op 'Pigeons' overheerst het psychedelische duidelijk, dit is de meest rustige track van de cd. Een lied als dit refereert aan psychedelische muziek uit de late jaren zestig. De gebroeders improviseren graag op het podium en dat hoor je op een track als deze. Meteen daarna gaan ze op 'Bunch Of Brains' weer bruut tekeer. Knap hoe ze met zijn tweetjes een dergelijke bak lawaai produceren.

Wat de titel te betekenen heeft, is mij niet duidelijk geworden. Laten we het houden op een poging hun ietwat weirde imago te cultiveren. Maar wat doet het er toe? Als de muziek maar ergens op slaat. Undercover Crops is in één zin ronkende riffs, dreunende drums en suikerzoete samenzang. Ik wil meer!
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Tweak Bird Label:Volcom
Cover Danko Jones - Rock and Roll Is Black and Blue

Danko Jones - Rock And Roll Is Black And BlueMeneer Danko Jones staat bekend om zijn immens lange tong. Een tong die...

Cover R.E.M. - Document (25th Anniversary Edition)

R.E.M. - Document, 25th Anniversary Edition In 1991 breekt R.E.M. door naar het grote poppubliek met het album Out Of...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT