RECENSIE: Peter, Bjorn and John - Living Thing

Peter, Bjorn & John - Living Thing
2009-04-25 Peter, Bjorn & John heeft een vloek over zichzelf uitgeroepen. Met het nummer 'Young Folks' veroverden ze de wereld, het nummer werd grijs gedraaid op elk radiostation, tv kanaal en werd de soundtrack van de ongecompliceerde zomer. Kun jij nog een nummer opnoemen van de drie muzikanten? Waarschijnlijk niet. Voor altijd zit het trio vast aan dat ene, irritant catchy, zomernummer. Uitverkochte concertzalen om enkel het hitje te kunnen meefluiten. Nu dan maar proberen het tij te keren met een nieuwe cd, Living Thing, zonder 'Young Folks'.

Misschien vinden Peter, Bjorn & John het niet erg om op simpele hitjes te teren. 'Nothing To Worry About' en 'Lay It Down' passen namelijk in hetzelfde straatje als het vervloekte 'Young Folks'. Het eerste nummer moet het hebben van een catchy zanglijn die door de stemvervormer is gegooid. Hoogst irritant maar het is wederom niet je hoofd uit te slaan. Het tweede nummer met hitpotentie, 'Lay It Down', moet het hebben van vuilbekkerij en een clowneske videoclip. "Hey shut the fuck up boy, you are starting to piss me off / Take your hands off that girl, you have already had enough". Ironisch is tijdens de intro in de video van het nummer 'Young Folks' demonstratief wordt afgezet terwijl dit nummer mogelijk een nog grotere vloek over de band uitroept.

Op die twee irritante -maar wat barsten ze van de hitpotentie- nummers na blijft er weinig van Living Thing over. Het probleem is dat Peter, Bjorn & John op de overige nummers pretendeert echte nummers te kunnen schrijven. Maar verder dan wat half melancholische slappe nummers, op de meest cheesy muziek komen ze niet. Met deze plaat bewijst de band niet dat ze nummers als 'Young Folks' niet nodig hebben. Enkel dat een band die teert op een ooit vergaarde hit niet altijd genoeg in zijn mars heeft om hele albums te blijven maken.

Behalve twee voortborduursels op het grootste succes van de band valt er niets positiefs over het album te melden, behalve dat er na twaalf nummers gelukkig een einde aan komt. 'Lay It Down' hoort ondergetekende graag nog een keer terug op de dansvloer, alhoewel het niet lang kan duren totdat het nummer volledig uitgemolken en massaal wordt uitgekotst. Het Zweedse clubje "songwriters" blijkt minder in zijn mars te hebben dan verwacht. Misschien is het verstandiger om voortaan de potentieeltjes op een EP te zetten en de rest van de nummers bij het grofvuil.


Eerdere recensies van Peter, Bjorn and John:
- 20-07-2006: Writers Block
Recensent:Harm Groustra Artiest:Peter, Bjorn and John Label:V2 Records
Art Project – Mascott

Mascotte - Art ProjectDe New Yorkse Kendall Jane Maede wilde altijd maar een ding; artiest worden....

10CC – Live In Concert – Clever Clogs

10CC - Live in Concert Eerder dit jaar waren ze nog voor vele optredens in ons land: 10CC . De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT