RECENSIE: Madness - The Liberty of Norton Folgate

Madness – The Liberty Of Norton Folgate
2009-05-22 Madness, de legendarische Britse popband met ska-roots, bracht in 1979 hun debuutalbum One Step Beyond uit. Om dat dertigjarige jubileum te vieren brengt de band niet gewoon een deluxe edition van die muzikale mijlpaal uit of casht men makkelijk met de release van een zoveelste verzamelaar. Nee, Madness trakteert de fans op het gloednieuwe The Liberty Of Norton Folgate; een conceptalbum over Londen waarop de band in uitstekende, maar overall niet verpletterende vorm verkeert.

Het meest opvallende aan The Liberty Of Norton Folgate is dat Madness anno nu eigenlijk nog net zo fris klinkt als op hun eerste albums. Voor opzwepende, nutty, pret-ska à la ‘One Step Beyond’, ‘Night Boat To Cairo’, ‘House Of Fun’ en ‘Baggy Trousers’ moet u echter niet bij deze nieuweling zijn (hoewel het aanstekelijke ‘Clerkenwell Polka’ naar het einde toe toch best aardig in de buurt komt en er elders ook nog wel wat naar die sound geknipoogt wordt). Voor fijne en meer volwassen, overwegend opgewekte en rijk georchestreerde popliedjes in de traditie van andere Madness-klassiekers als ‘Tomorrow’s Just Another Day’, ‘It Must Be Love’, ‘The Sun And The Rain’ en ‘Grey Day’ bent u hier wel aan het juiste adres.

Met name het dubby ‘Forever Young’ en het zomerse ‘Dust Devil’ zijn onweerstaanbaar. Ook de tien(!) minuten durende afsluiter en titeltrack ‘The Liberty Of Norton Folgate’, Madness’ eigen ‘Bohemian Rhapsody’ of, zo u wilt, ‘Rood’, verveelt geen seconde. Verder werpen ook ‘We Are London’, ‘That Close’, ‘On The Town’, ‘Bingo’ en het eerder genoemde ‘Clerkenwell Polka’ zich direct op als nieuwe publieksfavorieten.

En eigenlijk luistert het album als geheel gewoon lekker weg. Soms doet het dat misschien net iets te onopvallend en hier en daar vallen de Britten een klein beetje in de herhaling, maar het wordt nergens tenenkrommend slecht en doet al helemaal niet geforceerd aan; iets dat met de aanwezigheid van enkele wat meer opzwepende ska-tracks for old times’ sake misschien wel het geval zou zijn geweest. Hoe dan ook, als er op een later tijdstip weer eens een nieuwe greatest hits-compilatie van Madness op de markt wordt geslingerd, dan mag er best rijkelijk van The Liberty Of Norton Folgate geplukt worden. In combinatie met de knallers van weleer zal dat immers een zeer overtuigende verzamelaar opleveren.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Madness Label:Naïve
Capone-N-Noreaga  –  Channel 10

Capone `N Noreaga - Channel 10Nadat het duo Capone-N-Noreaga (CNN) in januari in de Melkweg al enkele...

Metric – Fantasies

Metric - Fantasies De fans hebben er even op moeten wachten, maar nu is het vierde album van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT