RECENSIE: Iron Maiden - Flight 666

Iron Maiden – Flight 666
2009-07-05 Als Iron Maiden fan wordt je keer op keer flink verwend. De vele releases die het metalinstituut op haar naam heeft staan zijn altijd voorzien van het mooiste artwork en in vele variaties aanwezig. Ook op dvd gebied laat de band zich niet onberoerd; vele pakketjes zijn er uitgekomen die over het algemeen als geslaagd beschouwd mogen worden. Ook de nieuwste dvd release Flight 666 – The Film is er één die er mag zijn. Allereerst dient het fraaie artwork geroemd te worden. Ook deze digibook uitvoering is weer tot in de puntjes verzorgd en bevat twee schijfjes, waarbij op de eerste dvd de film staat en op het tweede schijfje een compleet concert, waarbij elk nummer in een andere stad is opgenomen.

De film is geregisseerd door de Canadese documentairemaker Sam Dunn. De man is zelf metalfanaat en maakte al twee bijzonder onderhoudende documentaires over metal. Ook deze film over Iron Maiden is bijzonder interessant en wijkt behoorlijk af van het standaard tourreport wat we normaal bij de meeste dvd’s als bonus voorgeschoteld krijgen. Het verhaal draait om het eerste gedeelte van de ‘Somewhere Back In Time’ tour waarbij Iron Maiden in zes weken maar liefst 50.000 mijl aflegt en daarbij 21 steden in tien landen aandoet, verdeeld over vier continenten. Bijzonder hieraan is dat hiervoor een Boeing 757 is omgebouwd en alle spullen, crew en bandleden in dit vliegtuig deze speciale tour volbrengen. Het fraai geverfde vliegtuig heeft de naam ‘Ed Force One’ meegekregen en wordt voor een aantal vluchten door zanger Bruce Dickinson, die ook ervaring heeft in de burgerluchtvaart, gevlogen.

In de film wordt veel aandacht aan de fans besteed, waaruit blijkt hoe idolaat sommige fans kunnen zijn. In een land als Colombia, waar zelden dit soort bands optreden, staan de fans na afloop te janken van geluk. Wat opvalt, is dat in de Latijns Amerikaanse landen het publiek werkelijk helemaal uit het dak gaat op de muziek van de Engelsen. In vergelijking hiermee staan wij Europeanen er maar als een stel houten Klazen bij. De hele film staat vol met anekdotes en leuke shots, maar het opvallendst is een priester in Brazilië die “Father Iron Maiden” wordt genoemd en maar liefst 162 tatoeages van de band op zijn lichaam heeft laten zetten. Verder zien we golfende en tennissende bandleden, de grappen van Nicko McBrain en krijgen we een goed beeld van de integere en gedreven bandleider Steve Harris.

Op de live dvd zien we per song een ander publiek wat enigszins fragmentarisch overkomt, maar komen wel alle grote nummers uit de jaren tachtig voorbij. Ook nu zien we overal dat uitzinnige publiek dat lekker vaak in beeld komt. Het is sfeerverhogend en inspireert band om tot grote hoogten te komen. Als een stel jonge honden vliegen de vijftigers(!) over het podium met Dickinson voorop in de strijd. Al met al weer een fijne dubbel dvd die van begin tot eind boeiend is. Verplichte aanschaf voor elke Iron Maiden fan.


Eerdere recensies van Iron Maiden:
- 06-11-2006: A Matter of Life and Death;
- 03-03-2008: Live after Death.
Recensent:Jan Didden Artiest:Iron Maiden Label:EMI Music
Empire of the Sun - Walking on a Dream

Empire of the Sun - Walking on a DreamSinds twee hippies uit Brooklyn interessant en vernieuwend kwamen doen met...

Depeche Mode – Sounds Of The Universe

Depeche Mode - Sounds of the Universe De afzegging van Depeche Mode op Pinkpop was reden om een flinke discussie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT