RECENSIE: José James - Blackmagic

José James – Black Magic
2009-11-22 Begin 2008 verscheen The Dreamer, het debuutalbum van José James. Dit album met stond vol met soulvolle jazznummers in de traditie van bijvoorbeeld Billie Holiday. Naast een aantal eigen nummers bevatte het ook covers van uiteenlopende artiesten als John Coltrane en Freestyle Fellowship, een hiphopgroep uit Los Angeles.

In het voorjaar van 2010 zal het tweede album van José James verschijnen. De platenmaatschappij heeft van dit album, dat de titel Black Magic zal dragen, alvast een vijf-track sampler rondgestuurd. Deze recensie is dus slechts gebaseerd op een deel van het materiaal op Black Magic en niet op het gehele album. Bij de sampler is ook geen tracklist bijgeleverd en in het persbericht worden niet alle songtitels genoemd.

De sampler van Black Magic opent met ‘Promise In Love’, dat James maakte in samenwerking met de Japanse DJ Mitsu. Het is een relaxt, soulvol jazznummer met leuke blazers. Ook de derde, vierde en vijfde track op de sampler vallen in de categorie soulvolle jazz. In de derde track gaat tegen het eind het tempo wel wat omhoog, maar blijft het allemaal een beetje hangen in zwoele nachtclubjazz. Helaas gaat dit al snel tegenstaan.

Het enige nummer dat echt anders is dan de rest is de Benga-cover ‘Emotions’. De versie van James blijft dicht bij het origineel, maar is wel wat jazzier heeft een duidelijk live-gevoel. De wat nerveuze beat en dito toetsenpartij komen hierdoor zeer goed uit de verf. James heeft ook nog vocalen aan het nummer toegevoegd, maar deze vormen geen verrijking. Desondanks is ‘Emotions’ met afstand de spannendste track op deze sampler van Black Magic.

Het is natuurlijk vrijwel onmogelijk om op basis van vijf nummers een album te beoordelen, maar afgaande op het materiaal dat voorhanden is, lijkt Black Magic vooral een album voor de liefhebbers van relaxte, soulvolle jazz. Als James van deze afwijkt weet het echter een stuk meer te overtuigen. Er komt binnenkort ook een 12-inch met remixes van Black Magic door onder andere Joy Orbison en dubstepper Untold. Afgaande op de cover van ‘Emotions’ zou deze wel eens een stuk interessanter kunnen zijn dan het album zelf.


Eerdere recensies van José James:
- 02-02-2008: The Dreamer
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:José James Label:Brownswood Records
Le Dimanche - Colour Of Shade

Le Dimanche - Colour of ShadeWat er precies in Oss speelt is moeilijk te zeggen, maar er moet daar iets in...

El Pino & The Volunteers – The Long-Lost Art Of Becoming Invisible

El Pino & The Volunteers - The Long-lost Art of Becoming Invisible Drie jaar geleden was Molten City één van de fijnste releases van eigen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT