RECENSIE: José James - The Dreamer

Jose James - Dreamer
2008-02-02 Bij de naam José James zal bij niet zo heel veel mensen een bel gaan rinkelen. De oorspronkelijk uit Minneapolis afkomstige José James kwam reeds op vroege leeftijd in aanraking met de jazzmuziek, waarbij hij zich als jonge aankomende muzikant al snel aangetrokken voelde tot legendes als John Coltrane, Duke Ellington en Nat King Cole. In de hoop dat hij snel door de grote platenbazen ontdekt zou worden, verhuisde hij, net als vele generaties jazz muzikanten, naar het grote New York. Eenmaal gesetteld in New York kwam de jonge zanger al vrij snel in contact met onder andere Gilles Peterson (oprichter van het Brownswood label). Gilles Peterson was uiteindelijk de enige die iets in de kwaliteiten van José James zag en onlangs is zijn debuutalbum dan ook op het Brownswood-label verschenen.

Het debuutalbum, getiteld The Dreamer kunnen we op zich een redelijk vernieuwend album noemen door een toch wel bijzondere mix van jazz en hip hop. Zelfs de nodige R&B-style is op het album terug te vinden. Geen spierballenjazz of andere onnavolgbare jazzstijlen, maar een easy listening jazzy-stijl die eigenlijk voor iedereen wel te volgen is. Daar komt nog eens bij dat José James over een uitstekende warme en chocolade bruine stem beschikt. Een stem die een flinke vleug mysterie herbergt, die zowel als krachtig als lijzig kan worden gekenmerkt. Een warm stemgeluid met de nodige charisma die met name in de late uurtjes voor een beetje ontspanning zou kunnen zorgen. Tekstueel houdt James zijn verhalen op onderwerpen uit het alledaagse leven en de liefde. In elk geval alles behalve wereldschokkend te noemen.

James wordt op The Dreamer begeleid een ingetogen trio van drums, bas en piano en vooral het laatstgenoemde instrument is met de grootste regelmaat van een oorstrelende schoonheid. De pianist op dit album is dan ook niemand minder dan Junior Mance, die ooit de vaste begeleider van onder andere Dinah Washington en Sarah Vaughan is geweest. Een flinke brok routine dus en een geraffineerd jeugdig talent levert anno 2008 in elk geval een kwalitatief zeer hoogstaand album op waarbij jazz en contemporary hiphop naadloos in elkaar verweven zijn. Naast mensen als Jamie Cullum en Jamiroquai kon José James nog wel eens de nieuwe ster aan het front worden.
Recensent:Bert Reinders Artiest:José James Label:Brownswood Records
Farewell - Isn't this supposed to be fun?

Farewell - Isn't This Supposed to be Fun!?Je bent jong, hebt een hekel aan school en bijbaantjes maar wel interesse...

The Mae-Shi - Hillyh

The Mae-Shi - Hillyh Muziek is een mooi iets. Muziek kan troost bieden, muziek kan je raken, maar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT