RECENSIE: Halford - Winter Songs

Halford – Winter Songs
2010-01-13 De periode tussen Sinterklaas en Kerstmis is voor de meest metalheads een periode van overleven. Je kunt geen radiozender aanzetten of je hoort wel ergens George Michael kwelen of Mariah Carey blèren. Kortom, tijd om daar eens verandering in aan te brengen, moet Rob Halford hebben gedacht. Reden om met zijn band Halford een heus kerstalbum in elkaar te knutselen. Het plaatje heet heel gepast Winter Songs en laat Rob eens van een heel andere kant horen dan we van de zanger van Judas Priest en Fight gewend zijn. Dat juist hij een Christelijk getint album opneemt is niet verwonderlijk, omdat hij zich tegenwoordig als een Heavy Metal Christian profileert.

Samen met zijn band, met daarin natuurlijk ook zijn muzikale rechterhand Roy Z, heeft hij tien songs opgenomen waarvan er vier van eigen hand zijn. De zes covers zijn, gelukkig niet al te zeer uitgekauwde, evergreens en hebben een behoorlijk metalgehalte, al klinkt het allemaal wel wat meer ingetogen dan we gewend zijn van Halford. Zo worden eeuwenoude songs als ‘We Three Kings’ en ‘Oh Come O Come Emanuel’ nieuw leven ingeblazen. Opvallend is dat Tori Amos precies dezelfde nummers heeft gekozen op haar onlangs uitgebrachte Midwinter Graces. Leuk om deze nummers eens naast elkaar te leggen om te horen hoe verschillend de stokoude liedjes geïnterpreteerd worden. Ander opvallend nummer is de ballad ‘Winter Song’ dat origineel van de hand van de Amerikaanse zangeres Sarah Barreilles afkomstig is. Geen voor de hand liggende keuze, maar bijzonder fraai uitgevoerd. Zo gevoelig horen we Rob zelden. Ander hoogtepunt is het eveneens oude ‘What Child Is This’, met fabelachtig gitaarwerk van Roy Z. Afsluiter ‘Come All Ye Faithful’ had gerust achterwege mogen blijven, maar geeft de luisteraar nog een stichtelijk woordje mee. Van de eigen songs is ‘Get Into The Spirit’ een lekkere metalsong in het straatje van Judas Priest en blinkt ‘Christmas For Everyone’ uit in kitscherigheid, zo erg dat de wijnglazen er spontaan van barsten.

Winter Songs is een aardig alternatief voor de bekende kerst ellende en uitermate geschikt om tijdens het kerstdiner de boel eens lekker wakker te schudden. Wel oppassen, want het is niet ondenkbaar dat Oma zich van schrik in een stukje kalkoen verslikt.
Recensent:Jan Didden Artiest:Halford Label:Ada Global
Various – Rock The Bones-Volume 7

Various - Rock the Bones, vol 7Het Italiaanse Frontiers Records is een label dat nog vrij kort (1996)...

Yevgueni – We Zijn Hier Nu Toch

Yevgueni - We Zijn Hier Nu Toch “Nieuwe meisjes. Waar komen ze vandaan?” . Het is de openingszin van het erg...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT