RECENSIE: Various - Next Stop... Soweto

VA – Next stop soweto
2010-02-09 Op Next stop Soweto presenteert het label Strut de beste muziek uit Zuid Afrika in de jaren 50 en 60. Deze samensmelting tussen originele Zulu muziek en meer westerse muziekstijlen wordt in het Afrikaans ook wel Mbaqangwa genoemd. Nu de Malinese blues al jarenlang sterk in opkomst is is, mag de Zuid-Afrikaanse versie hiervan zeker haar credits gaan verdienen. Na jaren te hebben rondgestruind door de donkerste vinyl archieven van Zuid Afrika leveren Duncan Brooker & Francis Gooding met Next stop Soweto een pracht van een plaat af.

De combinatie van originele Afrikaanse muziek met meer westerse invloeden als soul en funk doet het op vrijwel elke track goed. Met name het openingsnummer van de Meltone Sisters mag als een hoogstandje beschouwd worden, het sterk aan Habib Koite denkende nummer weet geen enkel de moment de aandacht te verliezen. Daarnaast zijn zowel de onbezorgde vrolijkheid als de snelle melodieën zeer werkzaam om jezelf in zomerse sferen te verplaatsen. Daarnaast trekken de verschillende met een hammond onderbouwde nummers ook zeker de aandacht. De middenweg tussen Afrikaanse ritmes en de zo kenmerkende Hammond R&B weten je verscheidene keren in zeer positieve zin te verrassen, denk hierbij aan nummers van Sammy Boy en Zed Nkabinde.

Dit gevoel blijft op het hele verzamelproject bewaard, naast de stuk voor stuk sterke nummers is het ook de opbouw van de plaat die het hele project zo interessant maakt. Instrumentale nummers als ‘Soul Chakari’ zijn perfect tussen de van Afrikaanse vocalen nummers voorziene nummers in geplaatst. Ook de verschillende invloeden van Jazz to Funk zijn zo tactisch op de plaat geplaatst dat je haast zou vergeten dat we hier met een verzamelplaat te maken hebben. Next stop soweto is de cd om het WK in Zuid Afrika mee te gaan beginnen!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Various Label:Strut / Pias
Erik Larsen – De Leegte Van Mijn Ziel

Erik Larsen - De Leegte van mijn Ziel “Het gevoel wanneer je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent” . Zo...

Little Red -  Listen to Little Red

Little Red - Listen to Little Red Little Red komt uit Melbourne, Australië. Hun debuut Listen To Little Red...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT