RECENSIE: Borknagar - Universal

Borknagar – Universal
2010-02-14 Borknagar is een in 1994 door de Noorse gitarist Øystein Brun opgerichte blackmetal band, waarbij hij het enige permanente lid van de groep is. Op alle albums maakt Brun gebruik van diverse (gast)muzikanten die overwegend uit de Noorse blackmetal wereld komen. Het aantal zangers is in die jaren beperkt gebleven tot drie en op het nieuwe album Universal is voor de vierde maal Andreas Hedlund, beter bekend als Vintersorg, te horen.

Na het akoestische album Origin uit 2006 horen we op de nieuwe plaat een terugkeer naar het vertrouwde geluid, en wordt weer de bekende intelligente mix van blackmetal, vikingmetal en folkmetal voorgeschoteld. Door het expressieve stemgeluid van Vintersorg ligt een verwijzing naar de eigen band van de zanger nogal voor de hand, als is Borknagar over het algemeen een stuk harder en drukker. Zo begint het album met het snelle ‘Havoc’, waarin voortjakkerende basdrum het hoogste woord heeft en samen met de gesamplede koorzang om aandacht vecht. In het refrein gebruikt Hedlund zijn normale folky stem die net zoals in de meeste nummers door de vele overdubs gelaagd klinkt. In ‘Reason’ wordt het kunstje herhaald al is het nummer iets minder druk. Het rustige‘ The Stir Of Seasons’, met wat folky passages is een nummer dat op een Vintersorg album geen slecht figuur zou slaan. De zanger levert op deze song een topprestatie en bezorgt zowaar een lichte vorm van kippenvel. Daarna gaat het in ´For A Thousand Years To Come´ weer de bekende hardere kant op al is het jazzy tussenstukje wel weer heel bijzonder. Het klassiek klinkende intro van ‘Fleshflower’ past ook prima in het muzikale stramien van Borknagar. Als daarna ‘Worldwide’ begint met het, tegenwoordig weer hippe, geluid van een Hammond orgel is het plaatje helemaal compleet. Ook hier is de ingeblikte koorzang net als in afsluiter ‘My Domain’ weer behoorlijk dominant aanwezig.

Universal is een album dat door zijn dichtgesmeerde en drukke geluid niet ieder moment van de dag lekker klinkt, maar als je in een actieve bui bent prima als ondersteuning kan dienen. De plaat is zeker niet slechter dan voorgaand werk en zal Borknagar fans niet teleur stellen. Al acht albums lang levert Borknagar kwalitatief goed werk af, waarbij er ook voor Vintersorg fans zat te genieten valt. Wel treedt er aan het eind van het album wat luistermoeheid op.
Recensent:Jan Didden Artiest:Borknagar Label:Indie Recordings
Lostprophets – The Betrayes

Lostprophets - The BetrayedMaar liefst vier jaar hebben we moeten wachten op The Betrayed , het nieuwe...

!distain – Anthology (1992 – 2010)

Distain - Anthology 1992 - 2010 De Duitse band !distain wordt in 1992 opgericht door Alexander Braun,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT