RECENSIE: Galaxie 500 - On Fire / This Is Our Music / Today

Galaxie 500 – Today / On Fire / This Is Our Music
2010-04-22 Galaxie 500: Een binnen de alternatieve rockscene regelmatig met veel respect uitgesproken naam. Hun slowcore of, zo u wilt, dromerige indie of rammelende shoegaze refereert aan The Velvet Underground, (de vroegere) R.E.M. en Joy Division en acts als Low, Bettie Serveert, Pavement en het hippe Beach House zijn op hun beurt dan weer zondermeer schatplichtig aan het geluid van het tussen 1986 en 1991 opererende Amerikaanse trio.

Nu, twintig jaar na hun laatste wapenfeit, brengt het Domino label de drie door Galaxie 500 vervaardigde albums, Today (1988), On Fire (1989) en This Is Our Music (1990), opnieuw uit. Waarom is niet helemaal duidelijk. Van een reünie(toer) is (vooralsnog) geen sprake. Dus, romantici die we zijn, houden we het op liefde voor de betere muziek bij huize Domino. Hoe dan ook, bij aanschaf van deze re-releases krijgt u respectievelijk het restjes en rarities album Uncollected (2004), de sessie-schijf Peel Sessions 89-90 (2005) en de live-plaat Copenhagen (1997) op de koop toe. Een uitstekende deal dus. Zo niet voor uw recensent. Die moet het ‘slechts’ met de reguliere albums doen; albums die de tand des tijds prima hebben doorstaan en het verdienen om ook door de jongere generaties alternativo’s opgepikt te worden.

Debuutalbum Today is de meest energieke en toegankelijke schijf van het stel. Met de twee opvolgers werd het geluid en de productie wat voller en ging het tempo overall nog ietsje verder omlaag. Maar de zich langzaam voortslepende tracks worden nergens saai omdat er met grote zorg aan de opbouw van de composities is gewerkt en er genoeg kleine subtiliteiten zijn die het hem doen. Ook het spannende gitaarspel met heel wat indrukwekkende gitaar-erupties, op prima wijze ondersteund door drummer/percussionist Damon Krukowski, mag in deze niet onbenoemd blijven.

Tussen het eigen materiaal door zult u overigens ook covers van onder meer Jonathan Richman, George Harrison, The Velvet Underground en Yoko Ono ontwaren. Op de Ono song ‘Listen, The Snow Is Falling’ (terug te vinden op This Is Our Music) neemt bassiste Naomi Wang de vocalen op prima wijze voor haar rekening. Jammer dat ze dat, naast ‘Another Day’ (terug te vinden op On Fire), niet nog wat vaker heeft mogen doen. En nu we het toch over de zang hebben, vocaal kan de schoen bij deze of gene wat roet in het eten gooien; zanger/gitarist Dean Wareham balanceert soms namelijk nogal op en valt hier en daar ook over het randje van zuiver. Maar als u van dat euvel weinig of geen last ondervindt dan zal de muziek van Galaxie 500 een bezwerende werking op u hebben.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Galaxie 500 Label:Domino Records
The Daredevil Christopher Wright – In Deference To A Broken Back

The Daredevil Christopher Wright - In Deference to a Broken BackDe band The Daredevil Christopher Wright heeft haar debuutalbum eigenlijk...

Snoop Dogg Presents: The West Coast Blueprint, 25 years Priority Records

Snoop Dogg - The West Coast Blueprint (25 Years of Priority Records) Het gangstarap label Priority Records bestaat 25 jaar en dat viert men met de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT