RECENSIE: Unbunny - Moon Food

Unbunny – Moon Food
2010-05-22 Mark Linkous, de onlangs zo jammerlijk overleden zanger van Sparklehorse, kon het ook zo mooi: liedjes over verloren liefdes brengen op een bijna ongemakkelijk intieme manier. Met een breekbare onvaste stem, die het bijkans lijkt te begeven. Jarid del Reo, zanger van Unbunny, heeft deze kwaliteit ook. En als hij dan ook nog zinnetjes als “We used to compromise, that’s where the problem lies” eruit weet te persen, dan heb je als luisteraar helemaal het gevoel dat hij de verhalen achter de liedjes ook echt persoonlijk heeft meegemaakt. Het zorgt ervoor, dat de intieme liedjes van Moon Food je als luisteraar op momenten goed weten te raken. Een azijnpisser zal sommige liedjes wellicht afdoen als kopie van Neil Young. En in het geval van ‘Young Men Are Easy Prey’ heeft diegene dan misschien nog gelijk ook. Dat liedje klinkt meer Neil Young dan dat de meester zelf in tijden geklonken heeft. Maar het album bevat genoeg ander moois om ome Neil weer snel te doen vergeten.

Het met een troosteloze viool opgesierde ‘Winning Streak’ bijvoorbeeld, dat zo van Sparklehorse had kunnen zijn. Of het daaropvolgende, tragische ‘Are You Cautious?/Design Flaw’, waarin hij wordt bijgestaan door een zangeres. Het zijn liedjes die hoe langer hoe meer onder je huid kruipen, en je even doen vergeten dat buiten het zonnetje begint te schijnen en je eigenlijk op een terrasje hoort te zitten.

Het moge duidelijk zijn: dit album hoort eigenlijk sowieso niet in de lente thuis, maar in de donkere herfstdagen. Op die dagen dat je even een hart onder de riem nodig hebt. Dan komt Moon Food ongetwijfeld nog veel beter tot zijn recht. Maar ook bij deze eerste fijne zonnestralen weet Unbunny je als luisteraar mee te nemen.

Op het moment is Del Reo met zijn band in Europa op tournee. Hopelijk binnenkort ook te bewonderen in ons land.


Eerdere recensies van Unbunny:
- 06-09-2008: Snow Tires.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Unbunny Label:Munich Records
The Tiny – Gravity & Graze

The Tiny - Gravity & GraceIn het begin van het millennium liepen Ellekari Larsson en Leo Svensson...

ME - Hamden

Minco Eggersman - Hamden Als je de dertig passeert, komt er een moment dat je aan reflectie toe bent....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT