RECENSIE: MOCT - Look at the Time

M.O.C.T. – Look At The Time
2010-05-12 M.O.C.T. is een nieuwe bluesformatie, bestaande uit vier van Nederlands’ beste muzikanten binnen het genre. Dat ze een aardig staaltje blues (maar ook andere muzieksoorten) spelen, lijken de mannen zelf al te weten. M.O.C.T. staat namelijk voor Men Of Considerable Taste. De sterspelers? Zanger/harpist Pieter van der Pluijm, bassist Jules van Brakel, gitarist Sander Kooiman en drummer Joost Tazelaar. Alle vier de Hagenaren hebben al naam mogen maken in bluesbandjes als Drippin’Honey, The Strikes en The Backbones en een aantal stonden zelfs op festivals als Lowlands en North Sea Jazz. Maar het is voor het eerst dat het viertal de krachten heeft gebundeld en samen muziek is gaan maken.

Look At The Time is de eerste creatie van M.O.C.T. Doorgewinterde bluesfans die zaten te wachten op een album met een 100% traditioneel bluesgeluid komen bedrogen uit. Look At The Time is een moderne blues-cd, met veel invloeden uit andere genres. Zelfs de nummers die het dichtst bij traditionele bluessongs staan, zoals het aanstekelijke ‘Boogie Disease’ en ‘Pressure’, zijn bekleed met dikke lagen funk en soul. Het is voor oude bluesrotten misschien even wennen, maar na maximaal één luisterbeurt worden zelfs die mensen over de streep getrokken.

Waar je bij andere cd’s vaak goed moet luisteren om de pluspunten duidelijk te kunnen aanstippen, daar bevat Look At The Time dat ene ingredient wat van een normaal album direct een top album maakt: het klinkt allemaal gewoon erg lekker. Dit is grotendeels te danken aan de stem van Pieter van der Pluijm. Er zijn maar weinig zangers die de juiste klanken zo gemakkelijk uit hun keel laten glijden. Het ene moment klinkt hij als een combinatie van de beste soulzangers van twintig jaar geleden, het andere moment klinkt hij als een echte blueszanger, die met een rauw stemgeluid pijnlijke gebeurtenissen uit het leven aankaart. Of het nu gaat om langzaam voortkabbelende ballads of snelle, funky tracks, Pieter zingt alsof hij nooit anders heeft gedaan. En daarbij moet worden gezegd dat ondanks zijn zangkwaliteiten, de spotlight nooit ver verwijderd is van zijn collega’s, die ieder nummer tot aan de nok toe vullen met instrumentaal vuurwerk.

We plakken graag labeltjes op nieuwe muziek. Het is dan ook niet ondenkbaar dat Look At The Time snel verdwijnt in de bluesbak van de kleine platenzaak. Dit zou zonde zijn, want het is een van de betere Nederlandse releases van de afgelopen jaren. En M.O.C.T. is eindelijk weer eens een Haagse band waar Nederlanders mee kunnen pronken.
Recensent:Randy Timmers Artiest:MOCT Label:Cool Buzz
Drew Andrews – Only Mirrors

Drew Andrews - Only Mirrors Drew Andrews is vooral bekend als gitarist van The Album Leaf, maar dit...

Francis Rossi - One Step At A Time

Francis Rossi - One Step at a Time Veertien jaar heeft Francis Rossi het niet nodig gevonden om nog een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT