RECENSIE: Piebald - Volume 1

Piebald-Volume I
2010-06-16 Het Amerikaanse kwartet Piebald was tijdens de jaren ’90 een van de toonaangevende bands in de hardcore en indie rock scene. Over de volgende maanden zal Rise Records onder de noemer ‘The First Ten Years’ drie verzamelcd’s uitbrengen met een hoop van hun eerdere werk en zogenaamde B-sides en rarities. Vele van deze al lang vervlogen rockgroep’s uitgebrachte liedjes zijn intussen nergens meer te vinden en fans kijken dus halsrijkend uit naar deze drie releases. Het eerste deel, zeer toepasselijk Volume I genaamd, verzameld het werk van twee van hun eerste albums ‘Geek of the Week’ en ‘When Life Hands You Lemons’ uit respectievelijk 1995 en 1997. Liefhebbers worden bovendien verwend met voorgenoemde extra’s.

Nou ja, verwend is een groot woord. De B-sides en vooral de rarities zijn een echte beproeving voor het gehoor. Het is duidelijk dat de tracks enkel opnieuw zijn uitgebracht en niet opnieuw zijn opgenomen. De kwaliteit ervan is ondermaats en van een autotuner voor de stem van de zanger was toen al zeker geen sprake. Dit blijkt een constante te zijn over het hele oeuvre. Insturmentaal en ritmisch kunnen deze songs de luisteraar makkelijk bekoren, maar de zang klinkt bij momenten ronduit vals. Piebald is toevallig ook een term waarmee men diersoorten aanduid waarvan de vacht een deel ongepigmenteerd en dus kleurloos is.

Afgezien van deze kritiek mogen liefhebbers van het genre of nostalgische zielen deze dubbelaar niet missen. De ongelukkige opnames geven een soort underground gevoel en de extra’s in combinatie met het boekje leveren een totaalbeeld van een ooit succesvolle groep. Op de covers zullen de drie aapjes van ‘horen, zien en zwijgen’ prijken. Tegen dat de luisteraar aan de laatste dubbelaar zal zijn aanbeland zal ie vooral niets meer willen horen en de zanger het zwijgen willen opleggen.
Recensent:Stephaan Cloet Artiest:Piebald Label:Ada Global
Framing Hanley – A Promise To Burn

Framing Hanley - A Promise to BurnCollega Raoul Markaban noemde Framing Hanley eerder dit jaar al een...

Justin Currie – The Great War

Justin Currie - The Great War Justin Currie is vooral bekend als de zanger en songwriter van de Schotse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT