RECENSIE: Jamie Lidell - Compass

Compass
2010-05-28 De titel van Jamie Lidell’s vierde album kun je in feite op twee manieren interpreteren. Of het album heeft één duidelijke richting, óf het waaiert juist alle kanten uit. Na het succes van Multiply en vooral Jim zou het op zich een logische stap zijn om het succes van de soulman die in Jamie Lidell schuilt verder uit te bouwen. Hits als ‘Multiply’ en ‘Another Day’ mogen inmiddels als klassiekers worden beschouwd, en als hij het zou willen zou hij waarschijnlijk best het ultieme soulalbum vol kunnen pennen. Eentje die bovendien barst van de nieuwe instant klassieke soulhits.

Maar dan ben je bij Jamie Lidell toch echt aan het verkeerde adres. De beste man wil heus nog wel een soulliedje brengen, maar tegelijkertijd wil hij ook graag de ruimte hebben om te experimenteren. In zijn optredens zag je dat ook standaard terug. Het ene moment was hij de ultieme blanke soulzanger, om vervolgens te veranderen in die bebrilde langslungelige nerd, die zo graag freakt vanachter zijn laptop. Op Compass zien we die twee gezichten van hem terug. Meer dan op de twee succesvolle voorgangers experimenteert hij er hier op los, en geeft hij zijn creativiteit de ruimte. Dit levert een avontuurlijk album op, met sterke maar ook minstens zoveel minder sterke momenten.

Een enkele keer komt een (zo goed als) briljant liedje voorbij, om daarna afgelost te worden door een hersenspinsel dat niet veel meer lijkt te zijn dan een spontane jam vanachter de laptop. Tot de sterke liedjes reken ik dan bijvoorbeeld ‘She Needs Me’. Een fraaie soulballad, die zo van Prince had kunnen zijn ten tijde van zijn hoogtijdagen in de jaren ‘80. Ook ‘Completely Exposed’, ‘Your Sweet Boom’ en vooral het prachtige ‘Compass’ zijn liedjes die veel draaibeurten verdienen. Maar door het geëxperimenteer zijn er helaas net iets teveel liedjes die te vluchtig in elkaar lijken te zijn gezet. Maar die liedjes lenen zich waarschijnlijk wel uitstekend voor zijn liveshows.

Compass is al met al dan ook een wisselvallig album, waar je maar moeilijk grip op kunt krijgen. Toch valt de experimenteerdrift van Jamie Lidell te prijzen. Het maakt je toch weer heel nieuwsgierig naar zijn volgende release.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Jamie Lidell Label:Warp
My Favorite Scar

My Favorite Scar - Waste My Favorite Scar is een Nederlandse band die pas kort bestaat en gelijk een...

recordings from the middle east 2

The Middle East - Recordings Of The Middle East Het moet niet gekker worden, een band uit Australie die zichzelf The Middle...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT