RECENSIE: In Fear & Faith - Imperial

In Fear and faith – Imperial
2010-08-13 Er bestaan muziekgenres die op platenmaatschappijen hetzelfde effect hebben als een kadaver op gieren. Screamo, een schreeuwlelijke uitwas van de post-hardcore, is er één van. Tientallen bands hebben reeds geprobeerd hun vijftien minuten faam te bereiken door zich op dit genre te storten en de reeks pogingen is nog niet ten einde. In Fear and Faith, een zestal uit San Diego, probeert het nogmaals met hun derde album Imperial, waarop ze een symfonische vorm van screamo brengen.

Zoals het er bij een dergelijke band aan toegaat, wisselen schreeuwende vocalen en een zuivere stem elkaar ook hier af. Cody Anderson speelt de testosteronbom van dienst en laat de feminiene stem van Scott Barnes invallen om een (eerder melig) contrast op te wekken. Als vanouds levert dit een soort muziek op voor veertienjarige puberende meisjes. Ook tekstueel wordt er vaak over onvoltooide liefdes gezongen (onder andere in ‘The Solitary Life’ en ‘I know you know’), wat niet zelden het gevoel oproept dat de schrijver van dienst een naïeve kijk op liefde en leven had toen hij deze bedacht.

Het is duidelijk dat het label Rise Records zich op dergelijke ‘producten’ toespitst. In Fear and Faith past mooi in het rijtje van bands als Abandon All Ships, Attack Attack en The Devil Wears Prada. Op technisch vlak valt er op geen van de bandleden iets aan te merken en ook de productie zit heel erg strak. Het geheel komt enkel nogal kitscherig en fake over. Vaak wordt gebruik gemaakt van drumcomputers en andere productiesnufjes (bijvoorbeeld in ‘Heavy lies the crown’, het new wave-achtige ‘Pursuit’ en ‘Counselor’), waardoor het geluid iets te afgelikt gaat klinken. Niet enkel het album is te gepolijst, ook de band zelf lijkt hier last van te ondervinden. Wanneer we hun recentste fotoshoot onder de loep nemen, merken we dat de stoere jongens menen de catwalk onveilig te kunnen maken met hun iets té gestileerde look.

In Fear and Faith zal ongetwijfeld aanslaan bij de fans van het genre zelf, maar daarbuiten lijkt de band een kort leven beschoren. Ze lijken niet meer te zijn dan de zoveelste band met hetzelfde voorgekauwde verhaal.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:In Fear & Faith Label:Ada Global
I Am Kloot Sky At Night

I am Kloot - Sky at NightHet vijfde studioalbum van de uit Manchester afkomstige band I Am Kloot is...

Insidious Disease – Shadowcast

Insidious Disease - Shadowcast Insidious Disease is een international gezelschap, en bestaat uit vijf...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT