RECENSIE: Insidious Disease - Shadowcast

Insidious Disease – Shadowcast
2010-07-17 Insidious Disease is een international gezelschap, en bestaat uit vijf heren die hun sporen in de metalen wereld ruimschoots hebben verdiend. De line-up waarmee het debuutalbum Shadowcast van de in 2004 geformeerde band is opgenomen is de natte droom van elke extreme metal liefhebber. Insidious Disease bestaat uit Marc Grewe (Morgoth), Silenoz (Dimmu Borgir), Jardar (Old Man’s Child), Shane Embury (Napalm Death, Brujeria) en Tony Laureano (Angelcorpse, Nile). Zo is ook in dit kader de betiteling supergroep op zijn plaats, al moet gezegd worden dat het formeren van dit soort bands momenteel een trend lijkt te zijn.

OP Shadowcast komen in ruim een half uur negen lompe deathmetal songs voorbij die behoorlijk oldschool klinken. De band koppelt het lompe van Obituary aan de techniek van Pestilence en klinkt alsof het weer 1990 is zonder gedateerd over te komen. De songs zijn gemaakt door mannen die hoorbaar hun liefde voor dit soort muziek kenbaar willen maken. Op een zwak moment valt de band niet te betrappen en de songs zullen elke liefhebber van het genre kunnen bekoren.

Opener ‘Nuclear Salvation’ is lomp en Marc Grewe klinkt hierin als een broertje van John Tardy. Opvallend is het gitaarwerk van Silenoz en Jardar die zich heerlijk kunnen uitleven met fraaie licks en solo’s. Ook ‘Boundless’ klinkt zwaar, maar doet door het inventieve gitaarwerk wat aan Arch Enemy denken. In het snellere ‘Essence Of Neglect’ komen er pittige blastbeats voorbij , maar dit nummer bevat ook heerlijke melodieuze breaks met fraaie solo’s. Ook ‘Abortion Stew’ en ‘The Desire’ bevatten ingenieuze riffs, blastbeats en puntige solo’s. In ‘Facemask’ komt de blackmetal achtergrond van de heren gitaristen subtiel naar voren in de riffs. Dit nummer is het mooiste op deze plaat en duwt Insidious Disease enigszins de Hypocrisy hoek in.

Shadowcast is een album waar geen enkele deathmetal liefhebber zich in kan verslikken. Furieus, melodieus en ingenieus zijn de juiste woorden voor deze met liefde gemaakte plaat. Ondanks dat originaliteit bijna onmogelijk is op de platgetreden paden van dit subgenre is het bijzonder knap dat er nog regelmatig van dit soort klasse albums uitkomen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Insidious Disease Label:Century Media
In Fear and faith – Imperial

In Fear & Faith - ImperialEr bestaan muziekgenres die op platenmaatschappijen hetzelfde effect hebben...

Devil Sold His Soul – Blessed & Cursed

Devil Sold His Soul - Blessed & Cursed Opnieuw wordt uw recensent geconfronteerd met een band die amper in een hokje...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT