RECENSIE: Devil Sold His Soul - Blessed & Cursed

Devil Sold His Soul – Blessed & Cursed
2010-07-11 Opnieuw wordt uw recensent geconfronteerd met een band die amper in een hokje valt te plaatsen. Het gaat hier over Devil Sold His Soul, een Engelse band die sinds 2004 bestaat en met Blessed & Cursed de tweede volledige langspeler aflevert. Het begon in 2005 met een EP, waarna in 2007 het debuut A Fragile Hope de handen in de underground flink op elkaar kreeg. Met dit tweede album moet het voor het zestal gaan lukken.

De oorsprong van de muziek van de heren ligt in de post-hardcore, maar door vermenging met metalcore, (prog)rock en postrock weet de groep de muziek bijzonder spannend te houden. Enig houvast krijgen we door het geluid Van Devil Sold His Soul te omschrijven als een mix van Neurosis, Oceansize, Callisto en Isis. Daardoor is het geen lichte kost wat de groep ons op Blessed & Cursed voorschotelt. In meer dan een uur komen tien vrij lange songs voorbij die als één lang nummer weg luisteren. De samenhang tussen de songs onderling is dan ook bijzonder groot.

Vele rustige postrock stukken worden afgewisseld met uitbarstingen waarin de screams van zanger Ed de hoofdrol vervullen. Ook kan de man zeer fraai normaal zingen, luister in dat kader maar naar het geweldige ‘Frozen’ dat rustig begint en na drie minuten je de stuipen op het lijf jaagt met een geweldige uitbarsting. Het sterke ‘Disappointment’ kruipt wat meer de metalcore hoek in, en heeft weergaloos mooie gitaarloopjes die werkelijk betoveren. De lekkere riff in het tweede deel van de song is loodzwaar. Zo is over elke song wel wat positiefs te melden en valt vooral het subtiele gitaarwerk in elk nummer op. In de teksten wordt de duistere kant van de menselijke geest benadrukt, maar altijd met een positieve noot.

Blessed And Cursed is een beklemmend album dat in deze zonnige tijden misschien iets misstaat. Deze loodzware plaat dient eigenlijk op donkere en regenachtige dagen te worden beluisterd. Zwakke punten bevat dit prachtige album echter niet. Laat de herfst maar komen!
Recensent:Jan Didden Artiest:Devil Sold His Soul Label:Century Media
Insidious Disease – Shadowcast

Insidious Disease - Shadowcast Insidious Disease is een international gezelschap, en bestaat uit vijf...

In This Moment – A Star-Crossed Wasteland

In This Moment - A Star Crossed Wasteland In This Moment is een Amerikaanse Rockband uit Zuid Californië. Hoewel de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT