RECENSIE: The Moog - Razzmatazz Orfeum

The Moog – Razzmatazz Orfeum
2010-08-14 Noem eens een poprockband uit Hongarije...? Voor de meeste mensen zal het lang stil blijven. Als het aan The Moog ligt komt hier snel verandering in. Als een van de eerste Hongaarse bands wisten ze een contract te verdienen bij een Amerikaans label. Met het debuutalbum Sold for Tomorrow uit 2007, waarop ze pop, rock en alternatieve invloeden combineerden met hun Oost-Europese sound, gingen de deuren in Amerika en West-Europa open. Het album leverde met 'I like you' ook nog een underground hitsingle op voor deze Strokes-georiënteerde band. Tevens werden ze genomineerd voor de MTV Europe Awards.

In Seatle werkte de band samen met producer Geoff Ott (Pearl Jam, Qotsa) aan hun opvallende tweede album Razzmatazz Orfeum. Waar de plaat in Amerika al in de zomer van 2009 uitkwam, moesten wij nog bijna een jaar wachten. Dat wachten wordt aardig beloond, want met dertien variërende tracks weet Razzmatazz Orfeum ruim een uur te boeien. Hoewel de songs individueel flink verschillen, klinkt het album als een sfeervol geheel. Met de aanstekelijke sound van 'You raised a vampire', 'When i see you', 'Joyclad armies' en 'Mina' bevat de plaat voldoende potentiële hits die niet snel uit je hoofd verdwijnen. Hoewel songs als 'Lost day' en 'Self and soul' misschien niet over deze eigenschappen beschikken, zijn ze het beluisteren meer dan waard. Het verschil met het debuutalbum zit hem vooral in de volwassen sound van The Moog. Waar Sold for Tomorrow vrolijk en helder klinkt, heeft het tweede album meer diepgang en klinken de catchy popsongs wat gelaagder.

Met het uitbrengen van Razzmatazz Orfeum lijkt de tijd rijp voor een doorbraak bij het grote publiek. De vraag is of dit stadium niet al bereikt was als The Moog een Britse band zou zijn.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:The Moog Label:India Records
Anew Revolution – Imerica

Anew Revolution - iMericaWanneer je de groepsfoto van Anew Revolution bekijkt, weet je al direct dat...

[Ninja Sonic] – [Art School Girls]

Ninja Sonik - Art School Girls Het gebeurt slechts zelden, maar soms vraag ik me bij het luisteren van een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT