RECENSIE: Atomic Bees - Start Breathing

The Atomic Bees – Start Breathing
2008-03-27 Producer, componist en arrangeur Diego Leanza en zanger en tekstschrijver Gianmatteo Matullo kennen elkaar al van jongs af aan, maar gaan muzikaal gezien hun eigen weg. Als ze elkaar jaren later weer ontmoeten besluiten ze echter om alsnog samen muziek te gaan maken. Vanaf eind 2004 vormen ze The Atomic Bees en treden ze op in clubs. Na verloop van tijd gaan ze ook aan een debuutalbum werken en dit album is onlangs verschenen bij India Records (distributie door Rough Trade).

In het persbericht staat dat de muziek van The Atomic Bees is geïnspireerd op de sound van de 80’s, gemengd met de huidige trends. In de praktijk komt het erop neer dat het duo op Start Breathing vooral klinkt als The Cure met meer elektronica. Dit gevoel wordt versterkt door het feit dat de stem van Gianmatteo Matullo nogal wat weg heeft van die van Robert Smith. Op zich kan hij daar natuurlijk niets aan doen, maar in veel nummers, waaronder ‘The Show’, ‘Smile’ en ‘Like A Butterfly’ zingt hij ook nog op precies dezelfde manier. Ook in de muziek van Diego Leanza is het geluid van de Engelse New Wavers nooit ver weg. Het enige nummer op Start Breathing waarbij je niet direct aan The Cure denkt, is de cover van Bronski Beat’s ‘Smalltown Boy’.

Behalve het feit dat de 80’s invloeden waarvan het persbericht spreekt vooral invloeden van één band blijken te zijn, valt het ook met de huidige trends een beetje tegen. De elektronica die het Italiaanse duo gebruikt doet niet echt modern aan, eerder een beetje belegen. Dit geldt vooral voor ‘Start Breathing’ en ‘Can’t get Enough’ waarin een geluidje gebruikt wordt, dat veel lijkt op het typische bliepje uit de hit ‘Popcorn’ van Hot Butter. Dit nummer stamt alweer uit 1972 (het origineel is zelfs nog drie jaar ouder) en het gebruik van dit geluidje helpt dus niet echt mee om het album een moderne sound te geven.

Is het dan allemaal kommer en kwel op Start Breathing? Nee hoor, de meeste songs zijn op zich niet slecht. Het probleem is gewoon dat The Atomic Bees geen eigen geluid hebben en bovendien nogal gedateerd klinken.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Atomic Bees Label:India Records
The Coal Porters – Turn The Water On, Boy!

The Coal Porters - Turn The Water On, boy!Alt. Country kenden we al in vele gedaantes. Alt. Bluegrass is nieuw en is...

Jucifer – L’autrichienne

Jucifer - L'Autrichienne Het Amerikaanse duo Jucifer bestaat al sinds 1993 en wordt gevormd door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT