RECENSIE: Lloyd Miller & the Heliocentrics - Lloyd Miller & The Heliocentrics

Lloyd Miller & The Heliocentrics
2010-07-08 The Heliocentrics is een Engelse muziekgroep waarmee je daadwerkelijk alle kanten op kan. Hun oeuvre varieert binnen het jazz genre van afrobeat tot en met uiterst experimentele jazz. Begin dit jaar stonden ze nog samen met de Ethioische jazz legende Mulatu Astatke op het podium, in Juli is er alweer een release samen met Lloyd Miller. Lloyd, geboren in Iran, reisde in zijn leven de hele wereld over en met name de invloeden van de Aziatische landen zijn terug te horen in zijn vertolking van de jazz.

Het tittelloze album van deze samenwerking brengt vanaf de eerste seconde erg relaxte jazz muziekjes. Op de voorzichtige achtergrond die door The Heliocentrics ingekleurd wordt, brengt Lloyd Miller op verschillende wijzen zijn eigen touch aan. De beste man blijkt een multi-instrumentalist en hij moet dit ook duidelijk laten horen. Ontelbare zeer uiteenlopende instrumenten passeren de revue.

De eerste helft van de plaat lijken deze dromerige muziekjes nog aangenaam in het gehoor te liggen. Prima melodietjes die je in de hotellobby geen moment zouden storen. Maar naarmate de plaat vordert beginnen de tonen meer en meer op de zenuwen te werken. Als na tien jengelende nummers besloten wordt om maar weer eens een ander model fluitje van stal te halen is de maat echt vol.

Het tittelloze album van Lloyd Miller en The Heliocentrics is het zoveelste op rij dat zeker niet onaangenaam is, maar ook geen enkel moment weet te interesseren. Integendeel, na een half uur van deze muziek is de grens zinloos gejengel zeker bereikt. Dit album mag samengevat zeker gedraaid worden tijdens het wachten op de bus, wachten in de lobby, winkelen of andere doelloze bezigheden in openbare ruimtes, maar niet te hard alsjeblieft!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Lloyd Miller & the Heliocentrics Label:Pias
Walter Gibbons ‘Jungle Music – Mixed With Love: Essential & Unreleased Remixes 1976-1986’

Walter Gibbons - Jungle MusicIn de roots van de New Yorkse house muziek is één blanke naam toch van...

The Flow – No Guarantees

The Flow - No Garantees Fans van Kane die zijn afgehaakt toen de band ineens met nummers als ‘Catwalk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT