RECENSIE: Sons of Liberty - Brush-Fires of the Mind

Sons Of Liberty – Brush-Fires Of The Mind
2010-07-17 Jon Schaffer is onlosmakelijk verbonden met Iced Earth. Vanaf het begin is hij degene die de lakens uitdeelt in de Amerikaanse metalband en floreren de muzikanten in de band dankzij zijn inzet. Schaffer is iemand die altijd bijzonder geïnteresseerd is geweest in politiek en geschiedenis, vooral waar het de Verenigde staten betreft. Om zijn interesse kracht bij te zetten, en zijn boodschap beter te kunnen uitdragen, heeft hij naast Iced Earth een tweede project opgezet: Sons Of Liberty.

Schaffer gelooft dat de banken langzaam maar zeker bezig zijn de wereld over te nemen om uiteindelijk tot een totale wereld overheersing te komen. Het klinkt nogal paranoïde, maar Schaffer is zeker iemand die goed nadenkt over dit soort zaken. Zijn gedachtespinsels hebben lucht gekregen op Brush-Fires Of The Mind het eerste album van zijn nieuwe project.

Muzikaal ligt Sons Of Liberty in het vaarwater van Iced Earth. Dat kan ook niet anders omdat Schaffer in deze band ook het leeuwendeel van het materiaal aandraagt. Wel klinkt de muziek iets minder gejaagd en droger dan Iced Earth, maar als dit werkje onder die naam was uitgekomen had waarschijnlijk niemand geklaagd. Schaffer staat zelf achter de microfoon en ook dat gaat hem heel goed af. Hij zingt enigszins in de stijl van Iced Earth zanger Matt Barlow, maar klinkt iets vlakker en lijkt soms wat op Geoff Tate. De songs zijn ook allemaal dik in orde. Zo zijn ‘Jekyll Island’, ‘Don’t Tread On Me’, en ‘False Flag’ metal hymnen zoals we die van Iced Earth kennen. Memorabele riffs, gedreven zang en boosaardig gegrom maken dit soort nummers onweerstaanbaar. Een prima manier om een album te openen. In ‘Our Dying Republic’ gaat het gas er wat vanaf, waardoor de band enigszins als Queensryche klinkt. Een invloed die in ‘Tree Of Liberty’, met een gejatte riff van ‘Empire’, wel heel opzichtig naar voren komt. Het rustige ‘The Cleansing Wind’ en het zware ‘We The People’ sluiten het album fraai af.

Het debuut van Sons Of Liberty mag er zijn en zolang Amerika regelmatig marionetten als Bush op de troon zet, weten muzikanten als Schaffer voldoende inspiratie uit de politiek te halen. Het levert in ieder geval een prima plaat op. Deze schijf zou wel eens de opmaat naar een nieuw Iced Earth album kunnen zijn, waarmee we ongetwijfeld weer een onvervalste geschiedenis les krijgen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Sons of Liberty Label:Century Media
Why Dawn is Called Mourning – Nervous Nellie

Nervous Nellie - Why Dawn is Called MourningEen bijzonder fraai gekozen woordspeling, de albumtitel Why Dawn is Called...

Walter Gibbons ‘Jungle Music – Mixed With Love: Essential & Unreleased Remixes 1976-1986’

Walter Gibbons - Jungle Music In de roots van de New Yorkse house muziek is één blanke naam toch van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT