RECENSIE: Department of Eagles - Isota Records (Archive: 2003-2006)

Department Of Eagles – Isota Records
2010-08-26 In 2000 vormden de studiegenoten Daniel Rossen (nu ook lid van Grizzly Bear) en Fred Nicolaus Department Of Eagles. Op hun studentenkamertjes gingen zij aan het knippen en plakken met hun multitracks en creëerden al hobby-end een klein multi-layered meesterwerk met de meest absurde wendingen en mixen tussen elektronica en kleine country en folk georiënteerde liedjes. The Whitey On The Moon UK LP later omgedoopt naar The Cold Nose is een toonbeeld van creatief en ambachtelijk songwriters werk.

Kort daarop voegde Rossen zich echter bij Grizzly Bear waar hij een gedeelte van het album Yellow House als songwriter voor zijn rekening zou nemen. En deze archief opnames uit de periode 2003 tot 2006 lijken daar de schetsen voor te zijn. Vraag is daarom ook waarom dit als Department Of Eagles materiaal op de markt moet worden gebracht. Gegarandeerd dat liefhebbers van Grizzly Bear hier behoorlijk gelukkig van worden, en de paar nummers die meer zijn dan de zogenaamde ‘Practise Room Sketch’ (waarvan er vijf op de plaat staan) liggen ook erg in het verlengde van Yellow House.

Maar ergens mag je verwachten dat je een Department Of Eagles plaat te horen krijgt als je die een koopt. En juist die indruk is er niet. De creatieve mix van hiphop elementen, elektronica over een strakke basis van folk- en popliedjes ontbreekt op deze plaat. Liever kom je dan thuis en zet je The Cold Nose nog eens op, een plaat die zeven jaar na de eerste persing nog steeds weet te verrassen. Daar tegen afgezet is Isota Records (Archives 2003-2006) een aardige kennismaking met het duo met vijf nummers aan onnodig oefenhok gepriegel er tussen. En wel een kennismaking die je snel laat liggen als je eenmaal kennis hebt gemaakt met het officiële debuut en de nog minder bekende opvolger In Ear Park uit 2008.

En daarmee dus eigenlijk een “overbodige” plaat. Beter had het nieuwe label van het duo (American Dust) zich gefocust op de promotie van de oude twee platen. Hopelijk is dit echter een voorbode van een aankomende plaat, eentje waar Department Of Eagles weer gewoon klinkt als die twee geflipte studenten die gewoon hun ding deden. En dan zonder die overduidelijke Beach Boys associatie die deze Grizzly Bear plaat (of is het Grizzly Eagles, Department of Bears etc etc) laat horen.
Recensent:Tjeerd van Erve Artiest:Department of Eagles Label:Bella Union
Tired Pony – The Place We Ran from

Tired Pony - The Place We Ran FromAls de superband Tired Pony inzet, denk je even dat je op een van de lofi...

Best Coast – Crazy For You

Best Coast - Crazy For You Nu het maatschappelijk, politiek en economisch helemaal spaak lijkt te lopen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT