RECENSIE: Yoav - A Foolproof Escape Plan

Yoav – A Foolproof Escape Plan
2010-09-16 Hoe klinkt muziek van een in Israël geboren Zuid-Afrikaanse artiest met Roemeens bloed? Als een soort mix van klezmer en zigeunermuziek misschien, met wat djembe-geroffel op de achtergrond? Een interessante combinatie, ongetwijfeld, maar de muziek van Yoav klinkt faliekant anders.

Helemaal niet minder interessant, overigens. Zijn tweede en nieuwste album A Foolproof Escape Plan is een waardige opvolger van zijn goed ontvangen debuut ‘Charmed And Strange’ uit 2008. Het album weet de luisteraar van begin tot eind geboeid te houden met een tiental popsongs die tegelijk ingetogen en spannend zijn. De eerste keer klinken ze lekker, en bij de tweede luisterbeurt betrap je jezelf er al op gedachteloos mee te zingen.

Want God, wat zijn Yoav’s liedjes pakkend. Opener ‘Greed’ heeft een folk-feel, maar ontsluiert al Yoav’s talent om een originele sound te creëren door een akoestische gitaar te gebruiken, in zijn eigen woorden, “zoals een dj zijn draaitafel gebruikt” – als basiselement waarmee gespeeld mag worden. Die formule wordt verder uitgewerkt in ‘Moonbike’, met in kopstem gezongen coupletten en een sample van een bronzen klok in het refrein. De hypnotiserende onnavolgbaarheid en de bonkende drums van ‘Safety In Numbers’ moeten in goede aarde vallen bij Björk-fans. Tegen de tijd dat ‘Yellowbite Smile’, de terechte eerste single van de plaat, is afgelopen, ben je overtuigd: deze Yoav kan geen eendagsvlieg zijn.

En ook daarna blijft het niveau hoog. Met ‘6/8 Dream’ laat Yoav zien ook gevoelige nummers te kunnen schrijven, en aan het eind wacht ons nog een verrassing. ‘We All Are Dancing’ is een schitterende afsluiter, die zijn titel eer aandoet: zie hierbij maar eens stil te blijven zitten. Toch is dit nummer geen standaard dancehit – het is eerder een mooie verstilde versie ervan, net als ‘Moonbike’. Dat maakt dat Yoav’s muziek dankbaar materiaal voor dj´s; meerdere singles van zijn eerste album werden geremixt, en Funkerman’s versie van ‘Club Thing’ werd een groot succes in de Griekse clubscene.

Het geheim achter de aantrekkingskracht van Yoav’s muziek is eigenlijk niet eens zo moeilijk te ontrafelen. Zijn mysterieuze melodieën worden voortgestuwd door oerritmes en heerlijk krachtige bassen. Als klap op de vuurpijl is dit album geproduceerd door Joey Waronker, die heeft gewerkt met grootheden als Beck, Smashing Pumpkins, Eels, Elliott Smith en Thom Yorke. Niet de eerste de beste dus. Het tweetal zorgt ervoor dat A Foolproof Escape Plan zo’n album is waarbij de puzzelstukjes moeiteloos in elkaar vallen. De composities, de instrumentatie, de zang, de percussie, de lyrics… Alles klopt.
Recensent:Lea ter Meulen Artiest:Yoav Label:Ada Global
Thievery Corporation - ‘Babylon Central’

Thievery Corporation - Babylon CentralMet Babylon Central levert Eric Hilton, de gladgeschoren helft van...

The Black Angels – Phosphene Dream

The Black Angels - Phosphene Ergens tussen Jefferson Aiplane, The Doors en The 13th Floor Elevators vinden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT