RECENSIE: Skinnie - One Add One

Skinnie – One Add One
2010-09-15 Skinnie – in het dagelijks leven Ron van der Burgt – heeft zijn sporen als songwriter ruimschoots verdiend. Hij schreef bijvoorbeeld veel nummers voor de band Mo’Jones, waarmee hij optrad op Pinkpop en het North Sea Jazz Festival, en zelfs wat radiohitjes scoorde. Rowwen Hèze-leden Jack Poels en Tren van Enckevort maakten ook gebruik van zijn talenten voor hun project Herberg de Troost. En dan zijn daar natuurlijk nog Skinnie´s eigen cd´s: zijn debuut My Hearts Beats On The Moon, en nu dus One Add One.

De nummers op deze plaat zijn geen meezingers, en je zult ze niet snel horen in discotheken of bars. Heftige solo’s en elektronische beats hoef je niet te verwachten. De muziek is puur, jazzy en rustig, met kalm swingende ritmes en vriendelijke gitaren. Als Skinnie begint te zingen in zijn diepe, soulvolle stem kun je als luisteraar niets anders dan ontspannen.

Het eerste nummer van de plaat, ‘Sailing’, vangt precies de sfeer van het hele album: je deint mee op de muziek als een zeilboot op de golven. Titeltrack ´One Add One´ schittert in eenvoud, en is mogelijk het meest pakkende nummer van de cd. Andere nummers gaan over partnermoord (´Mama I Just Killed A Girl´), sex (‘No Little Girl, No More’) of een verstikkende relatie (‘Can’t Cut You Loose’), maar ze klinken allemaal even warm en relaxed, dankzij Skinnie’s prettige stemgeluid en gitaarspel.

Eigenlijk is het enige wat op het album valt aan te merken, dat het soms net iets té relaxed is – bijna gemoedelijk. Skinnie’s liedjes zijn aardig geschreven, met leuke akkoordenschema´s en mooie arrangementen, maar ze eisen je aandacht niet op. Door dat gebrek aan urgentie dreigen ze soms gedegradeerd te worden tot achtergrondmuziek. En dat is zonde.
Recensent:Lea ter Meulen Artiest:Skinnie Label:Rough Trade Records
Horace Andy – Serious Times

Horace Andy - Serious TimesNa een paar weken met Jamaicaanse temperaturen, heb ik de eerste regenachtige...

Kula Shaker Pilgrims Progress

Kula Shaker - Pilgrims Progress Stormachtig was het begin van Kula Shaker . In 1995 won de band de Engelse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT