RECENSIE: Olli Ojajärvi Trio - Out of Mind

Olli Ojajärvi Trio – Out of Mind
2010-09-23 Olli Ojajärvi (saxofoon), Jan Simons (contrabas) en Markku Ounaskari (drums) vormen het Finse Olli Ojajärvi Trio. Het drietal staat bekend om zijn moderne jazz. Out of Mind werd in 2007 al opgenomen, maar pas een jaar geleden uitgebracht op cd.

De jazz van het trio doet veel denken aan Joshua Redman en het Barnicle Bill Trio. De fundamenten voor deze groep liggen in de drie leden, die stuk voor stuk sterke muzikanten zijn. Ze kenmerken zichzelf door hun creativiteit en functionaliteit. Hierbij ligt een grote rol voor het virtuoze saxofoonspel van Ojajärvi. De combinatie van contrabas, drums en saxofoon zorgt af en toe voor moeilijke situaties in het samenspel. Want je hebt geen akkoorden. Toch lukt het ze steeds om strak te blijven en chaos te vermijden.

De afwisseling is veelal zoek op Out of Mind. Het blijft vaak veelal rondom dezelfde maatsoort, tempo, genre en algemene sound hangen. Ze gaan niet echt los, zelfs niet in de solo’s. Desondanks staat het hierdoor wel overeind als een huis. ‘Tempus Figut’ en ‘With You’ zijn de twee ballads op het negen nummers tellende album. Deze staan ook strak en goed uitgewerkt overeind.

De jazz van het Olli Ojajärvi Trio zit goed in elkaar. Maar toch springt het niet boven het grote scala aan jazz artiesten uit die dit tegenwoordig ook doen. Opvallend is wel de creativiteit en de vrijheid in het spel van de muzikanten, zonder het samenspel uit het oog te verliezen.
Recensent:Jeroen Aerts Artiest:Olli Ojajärvi Trio Label:Ricky-Tick Records
The Morlocks – The Morlocks Play Chess

The Morlocks - Play Chess The Morlocks kennen twee gezichten. Vanaf 1984 tot 1987 had je de originele...

Divide & Conquer – Vadaveer

Vandaveer - Divide & Conquer Soms zijn er van die cd’s die de aandacht trekken puur op basis van hoe de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT