RECENSIE: Mark Ronson - Record Collection

Mark Ronson & The Business Intl – Record Collection
2010-10-12 De Engelse muziekproducer Mark Ronson heeft veel muzikale connecties. Je kunt niet anders concluderen bij het zien van de gastartiesten op zijn nieuwe album Record Collection. Van Boy George tot aan Ghostface Killah van Wu-Tang Clan. De plaat is hierdoor een bundeling van 14 totaal verschillende tracks geworden onder de artiestennaam Mark Ronson & The Business Intl.

Ronson gebruikt een basisformule op Record Collection. In bijna elk nummer staat er een rapper tegenover een zanger. Dit alles doorweekt met jaren ’80 invloeden. Het resultaat hiervan is een fris en catchy geluid. Daarnaast kent het een drietal geheel instrumentale/synthesizer nummers, waarvan ‘Circuit Breaker’ het absolute hoogtepunt vormt.

‘Bang Bang Bang’, ‘Lose It (In The End)’ en The Bike Song zijn van hoog niveau. Alle drie zijn ze goed gebalanceerd en gaan ze niet snel vervelen. ‘Bang Bang Bang’ is heerlijke jaren ’80 electro met een flinke scheut 2010. Het nummer danst rondom de vocals van Amanda Warner van MNDR. Rapper Q-Tip zorgt dat het niet gaat vervelen met zijn overgangen.

De intro van ‘Lose It (In The End)’ doet een beetje denken aan het Back To Black album van Amy Winehouse (dat Ronson produceerde). Maar de stevige rap van de ervaren Ghostface Killa van Wu-Tang Clan doet dat snel vergeten. ‘The Bike Song’ zweeft lekker. De zang van Kyle Falconer van The View komt helemaal tot zijn recht. En dan heb je natuurlijk nog tot slot een rapper ter afwisseling. Dit keer in de persoon van Spank Rock. Zelf staat de Engelsman ook een paar keer achter de microfoon. Naast ‘Lose It (In The End)’ doet hij dit ook bij titeltrack 'Record Collection'. Het is niet geweldig, maar goed te verteren. Het past helemaal in de geest van de plaat.

De rest van de cd weet niet het niveau te halen van de eerste drie tracks. Ze zijn vaak voorspelbaar en bestaan veelal uit drums, toetsen en zang/rap. Het lijkt alsof de inspiratie op is. In het gemiddelde is Record Collection een redelijke plaat. Het kent een paar mooie dingen, maar meer inspiratie had Ronson blijkbaar niet om deze lijn over het gehele album vol te houden. Ook klinkt het als een onsamenhangend verhaal. En daarom kon dit album geen betere titel krijgen. En net zoals een echte platenverzameling kent het een paar uitschieters en een aantal mindere platen.


Eerdere recensies van Mark Ronson:
- 01-07-2007: Version.
Recensent:Jeroen Aerts Artiest:Mark Ronson Label:Columbia Records
Leonard Cohen - Songs From the Road

Leonard Cohen - Songs from the RoadDe befaamde singer-songwriter Leonard Cohen heeft inmiddels de leeftijd...

Going Back – Phil Collins

Phil Collins - Going Back Phil Collins is een artiest met een ongekende staat van dienst. Alleen al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT