RECENSIE: Various - Rob Acda Award Finalisten 2004-2005

2005-06-07 De Rob Acda Award is een jaarlijkse muziekwedstrijd voor muziekanten en bands uit Haarlem en omstreken, georganiseerd door Poppodium Patronaat. De jury bestaat onder andere uit programmeurs van podia en festivals en popjournalisten. De finale van de tiende editie van de Rob Acda Awards heeft op 15 april 2005 plaatsgevonden. De bands die hebben gestreden voor de eerste plaats zijn K-oZ Collective (winnaar), Obezitas, Danika, Summers en Novastrike.
Winnaar K-oZ Collective maakt Nederlandstalige hiphop met jazz invloeden. De zevenkoppige band maakt onder andere gebruik van een viool, een elektrische contrabas en een DJ. Met deze originele combinatie creëren ze funky muziek, die bij veel mensen in de smaak zal vallen. Het zit strak in elkaar, een feestje om naar te luisteren.

Obezitas is eveneens een Nederlandstalige hiphop-formatie. Dit is wat we zijn doet denken aan de Osdorp Posse of de Spookrijders, maar zodra zangeres Sanne haar stem laat horen neigen de nummers ineens naar de stijl van the Black Eyed Peas. Ze staan deze zomer op verschillende festivals.
Alternatieve rockband Danika gooit verschillende stijlen en talen door elkaar en is daarmee verfrissend anders. Ze zingen onder andere in het Engels, Duits en Bulgaars. Muzikaal worden ze beïnvloed van onder andere Velvet Underground, dEUS en Radiohead. Ze hebben een heel eigen geluid en elk nummer klinkt anders dan het vorige.

Marlies Somers staat onder de naam Summers op het podium. Ze is de enige solo-artiest in deze ronde van de Rob Acda Awards. Ze begeleidt zichzelf op piano. De teksten zijn gevoelig, van de muziek krijg je kippenvel. Op mei 2005 won ze in P60 de finale van Noord Hollands Glorie. Multi-talent Marlies schrijft ook nog poëzie en toneelstukken en acteert.
Simpel gezegd maakt Novastrike rock; men neme een stevige drumbeat, snelle gitaarriffs, ondersteund door een basloopje en voeg daar twee mannenstemmen aan toe. De muziek klinkt lekker, de teksten zijn goed en de nummers zitten erg goed in elkaar. Dit is een leuke band voor op festivals en in clubs, waar ze het goed zullen doen.

Op een cd klinkt het allemaal wel aardig, maar dit zijn bands die je live moet zien voordat je een goed oordeel kan vellen. Op het podium, waar ze thuis horen. We zullen van al deze bands ongetwijfeld meer gaan horen en zien in de toekomst.
Recensent:Imre Veen Artiest:Various Label:Eigen Beheer
stateofeye-UrbanTrafficJam

State of Eye - Urban Traffic JamState of Eye heeft al heel wat hoogtepunten op zijn naam staan, zoals het...

various-THEPETSERIES4

Various - The Pet Series Volume 4 Ik ben een zogeheten kattenmens. Afgezien van mijn liefde voor een bepaalde...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT