RECENSIE: Fake Problems - Real Ghosts Caught on Tape

Fake Problems – Real Ghosts Caught On Tape
2010-09-28 Als je in een bak met platen staat te wroeten, zijn er verschillende facetten die aanleiding kunnen geven om een plaat eens nader te bekijken of misschien zelfs wel een luisterbeurt te gunnen. Eén van die facetten is de titel van de plaat. Toen ik de titel van de nieuwe plaat van Fake Problems voorbij zag komen, werd ik daar dusdanig door gegrepen dat ik hoe dan ook moest weten hoe die plaat klonk. Real Ghosts Caught on Tape is de derde full-length van de band uit Florida en werd geproduceerd door Ted Hutt (een van de oprichters van Flogging Molly en producer van o.a. de nieuwe plaat van The Gaslight Anthem).

De plaat opent met het nummer ‘ADT’. Indie van Amerikaanse bodem, catchy, vrolijk en net wat anders dan de invulling die de meeste Britse bands aan indie geven. Een prima opener, maar toch valt het wat tegen. De titel van de plaat heeft me op het verkeerde been gezet. Ik had iets spannends verwacht, maar dat blijft uit. De band maakt dit een beetje goed bij het nummer ‘5678’. De vocalen zijn enigszins vervormd en zowel de muziek als de zang klinken een stuk rauwer.

“Looking for drugs in all the wrong places” aldus zanger Chris Farren in het nummer ‘Songs For Teenagers’, een van de softe tracks van de plaat. Misschien dat dat iets met de albumtitel te maken heeft. Fake Problems gaat duidelijk voor de afwisseling en in de nummers ‘RSVP’, ‘Soulless’,verruit het beste nummer van de plaat, en ‘Complaint Dept.’ gaat de band er weer tegenaan. Catchy uptempo gitaarrifjes, voorspelbare breaks en refreintjes die prima zijn mee te brullen. De laatste tracks op de plaat zijn weer wat ingetogener.

Fake Problems zet met Real Ghosts Caught on Tape een fijne indie plaat neer, die een stuk vrolijker klinkt dan de titel doet vermoeden. Qua sound is het een beetje de Amerikaanse tegenhanger van het Britse Little Man Tate. Geen (spannende) verrassingen dus, maar deze plaat sleept je wel door de treurige herfstmaanden heen.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Fake Problems Label:Side One Dummy Records
Anneke Van Giersbergen & Agua De Annique – Live in Europe

Anneke van Giersbergen - Live in EuropeOver Anneke van Giersbergen is de laatste jaren zo ongeveer alles al...

Attack! Attack! – The Latest Fashion

Attack! Attack! - The Latest Fashion Soms zijn bandnamen erg verwarrend. Zo is er een Attack Attack! uit Ohio,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT