RECENSIE: El Guincho - Pop Negro

El Guincho - Pop Negro
2010-09-24 El Guincho heeft wellicht een kleine introductie nodig: De van Canarische eilanden afkomstige Pablo Díaz-Reixa alias El Guincho is momenteel woonachtig in Barcelona en maakt al een tijdje platen. Zijn eerdere albums Alegranza en Folias waren een succes in Spanje, maar hier in Nederland is hij nooit echt doorgebroken. De muziek van El Guincho wordt vaak vergeleken met o.a. Panda Bear en Animal Collective. Pop Negro is een nieuwe kans voor El Guincho om door te breken.

Wanneer je Pop Negro opzet wordt al snel duidelijk dat dit niet een plaat is om op je luie zondag zittend in een stoel te beluisteren. Binnen tien minuten schreeuwt dit album eigenlijk al dat je moet dansen. Opener 'Bombay' heeft in begin wat weg van de muziek van Tarkan. Gelukkig kan je na twintig seconden weer normaal ademhalen, want dan komen de Caribische klanken en Spaanse zang tevoorschijn. Het hele nummer heeft herhaaldelijk dezelfde Caribische klanken. Het is duidelijk dat hij vaak aan de knoppen draait. De muziek bestaat voornamelijk uit beats, samples en andere computergeluidjes. Bij 'Novias' zijn er halverwege ook wat percussie instrumenten te herkennen zoals de koebel. Het daaropvolgende 'Ghetto Fácil' doet op de een of andere manier erg denken aan de Amerikaanse band Fool's Gold, die er ook om bekend staat in een andere taal te zingen. Het is niet zozeer de andere taal die de gelijkenis schept (El Guincho maakt immers Spaanse muziek en Fool's Gold maakt muziek met Afrikaanse invloeden), maar de melodie lijkt enorm op 'Surprise Hotel' van Fool's Gold.

Nu het erop lijkt dat er geen andere instrumenten meer aan te pas komen dan een computer, wordt dat direct veranderd door 'Lycra Mistral'. 'Lycra Mistral' begint met de klanken van een elektrische gitaar. Er worden zelfs meerdere gitaren gespot in dit nummer en de geluiden die tussendoor gebruikt worden zijn uiterst interessant. De junglegeluiden in combinatie met de percussie geven een mooi effect. Bij dit nummer komt het besef dat er enorm veel verschillende geluiden worden gebruikt in een nummer van El Guincho. En dan te bedenken dat hij dit helemaal in zijn eentje in elkaar heeft geflanst.

Mocht je de herfst nu al zat zijn, dan is deze cd een goede manier om de zomer terug in huis te halen. Nazomeren is ideaal met deze plaat van El Guincho. Om vrolijk van te worden. Ook al versta je niet wat hij zingt; de hallucinaties van tropische eilanden komen automatisch naar boven en deze cd is een perfect middel tegen een winterdepressie. Iets langer dan een half uur is het mogelijk om de zomer in huis halen. Coctailtje erbij en je bent in Spanje.
Recensent:Francis Pronk Artiest:El Guincho Label:V2 Records
[The Hundred In The Hands] – [The Hundred In The Hands]

The Hundred in the Hands - The Hundred in the HandsJason Friedman en Eleanore Everdell uit Brooklyn vormen het duo The Hundred...

Get Cape. Wear Cape. Fly – Get Cape. Wear Cape. Fly

Get Cape. Wear Cape. Fly - Get Cape. Wear Cape. Fly. Get Cape. Wear Cape. Fly is de komisch-heroïsche titel van het laatste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT