RECENSIE: Brandt Brauer Frick - You Make Me Real

Brandt Brauer Frick – You make me real
2010-11-28 Wanneer een beroemdheid als Kanye West je video op zijn blog post, moet je wel goed bezig zijn. Of je nu houdt van hem als artiest of niet, hij heeft een grote schare fans waardoor je een hoop mensen bereikt die je anders nooit zou bereiken. Zo is het ook Brandt Brauer Frick vergaan, een Duits trio dat akoestische techno brengt. Alles begon toen de jazz muzikanten Daniel Brandt en Jan Brauer in Berlijn de klassiek geschoolde Paul Frick ontmoetten. Als je daarenboven nog eens in het mekka van de minimal woont, is de stap naar een nieuwe aanpak van dit genre niet zo groot. Het gaat zelfs zo ver dat de heren vandaag de dag hun concept live brengen met een tienkoppig ensemble.

Hun video ‘Bop’, waarin de heren als Kraftwerk-achtige robots hun ding doen, heeft al iets meer dan 100.000 views op YouTube en toont perfect waar de heren heen willen. Brandt Brauer Frick tracht op You make me real het klassieke minimalisme van Steve Reich te verzoenen met opnametechnieken à la John Cage enerzijds en de hedendaagse elektronische clubscene anderzijds. Zich herhalende pianomelodieën worden gecombineerd met allerlei opgenomen organische geluiden. In ‘Bop’ geeft dat alleszins een resultaat om van te smullen. Jammer genoeg is niet elk nummer op de plaat van deze hoogstaande kwaliteit. ‘Caffeine’, ‘Paparazzi’ en ‘R.W. John’ hebben elk hun sterktes en hun zwaktes, maar overtuigen niet voldoende. Slechts op het einde van het album, waar de link met house en minimal grotendeels verdwijnt en we een meer experimentele vorm van muziek krijgen, wordt het opnieuw interessant. De akelige soundscape in ‘You make me real’ doet denken aan het legendarische album Drukqs van Aphex Twin, waar eveneens met schroeven en elastieken aan de piano werd gesleuteld om een apart geluid te creëren. Enkele hoopvolle akkoorden geven het gevoel dat we terug zonlicht zien na deze nachtelijke uitstap in de helse krochten van een onecht Berlijn. ‘Teufelsleiter’ weet dan weer de interesse te bewaren door de veelheid aan klassieke instrumenten die op subtiele wijze komen bovendrijven.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de vele mogelijkheden die muziek te bieden heeft, is dit zeker en vast een luisterbeurt waardig, maar voor diegenen die zoeken naar een heel uitdagende plaat, raden we aan deze over te slaan. Hoewel ze voor originaliteit en vernieuwing de hoofdvogel afschieten, menen we dat dit idee waarschijnlijk het best live tot uiting komt.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:Brandt Brauer Frick Label:Pias
The Great Bertholinis	Gradual Unfolding of a Conscious Mind

The Great Bertholinis - Gradual Unfolding of a Conscious MindHet persbericht bij het nieuwe album van The Great Bertholinis begint met...

Triggerfinger - All This Dancin' Around

Triggerfinger - All This Dancin' Around In de Antwerpse band Triggerfinger komt een flink aantal jaren ervaring...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT