RECENSIE: Various - Keizersnede

[various artists] – [Keizersnede]
2011-03-18 Stichting Promotie Amateurmuziek Nijmegen (PAN) verzorgt onder de naam PROEF! coaching en workshops voor jonge rappers. Dankzij dit project is er vorig jaar een hiphop verzamelalbum uitgebracht. Stichting PAN vond echter dat de mensen in de hiphop scene qua organisatie nog veel konden leren. Omdat de praktijk de beste leerschool is en daarnaast bleek dat buiten de hiphop scene, namelijk in de rockscene wel veel van deze kennis aanwezig was, heeft PAN de organisatie Nijmegen Rock City benaderd. In Nijmegen is naast een groeiende hiphop scene (o.a. Zo Moeilijk en recent ook nog Anders Niemand) namelijk ook nog een grote rock scene. Lang leken dit twee strikt gescheiden werelden. Stichting PAN en Nijmegen Rock City hebben echter hun krachten gebundeld en dit resulteerde in het KEIZERSNEDE project.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door gemeente Nijmegen en het Prins Bernhard Cultuurfondsen. Het is onderdeel van het Programmaplan Cultuurparticipatie, waarin samengewerkt wordt door Stichting PAN, Doornroosje, New Arts Nijmegen en WHAA. Dat klinkt allemaal als gesubsidieerd geitenwollen sokkenwerk, maar het komt er gewoon op neer dat Nijmeegse rockbands samen met Nijmeegs hiphop talent een cd opgenomen hebben. Op deze cd staan 9 nummers die allen een confrontatie zijn van een rockband met een rapper of rapgroep. De hiphop acts op het Keizersnede project zijn Biggie Bigs, Overtref, De Kwelling van Pythagoras, Discipline, NLS, Spraakmakend en Zo Moeilijk. De rock wordt verzorgd door de bands Barbarella, Jacky Heretic, Mister Blue Sky, Taxidermist, Easy Trigger en Bratpack. Daarnaast is er een gelegenheidsband met onder andere Tim van Delfst (drummer van De Staat), Xavier Teerling (The Gospel) en heeft Jord (Bandito) ook nog een duit in het zakje gedaan.

Een cross-over tussen hiphop en rock, het is al veelvuldig en met veel succes gedaan. Wellicht de meest bekende voorbeelden hiervan zijn de soundtrack van de film Judgment Night en de cd’s van Ice T met Bodycount. Maar ook dichter bij huis maakten onder andere de Osdorp Posse en Urban Dance Squad zeer bekende cross-over muziek. Het werkt en levert gewoon lekkere muziek op. Zo lekker zelfs, dat je je af vraagt waarom muzikanten zich soms zo erg laten leiden door de etiketjes die collega’s opgeplakt gekregen hebben.

De cd is al gepresenteerd in januari, maar gelukkig staat er nog een Keizersnede avond gepland op 19 maart in café Merleijn te Nijmegen. Daar waar tijdens de eerste cd presentatie de nadruk lag op de hiphop kant van het verhaal, ligt bij de tweede presentatie het accent meer op de rock kant. Blijkbaar zijn de werelden toch strikter gescheiden dan PAN en Nijmegen Rock City bij het maken van de cd hadden gehoopt. Op de cd is hier echter niets van te merken en is er zowel binnen, als tussen de nummers een grote cohesie te vinden. Waarschijnlijk zal het niet meevallen om buiten Nijmegen een exemplaar te bemachtigen, maar Keizersnede is in ieder geval een mooi voorbeeld van een geslaagd project.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Various Label:Stichting Pan
The Crookes – Chasing After Ghosts

The Crookes - Chasing After GhostsEen tijdje geleden scoorden The Crookes een klein hitje met ‘Backstreet...

Eva Cassidy - Simply Eva

Eva Cassidy - Simply Eva Toen Eva Cassidy in 1996 op 33-jarige leeftijd aan kanker overleed, liet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT