RECENSIE: The Sounds - Something to Die For

The Sounds – Something To Die For
2011-03-05 Man man man, wat kunnen de festivalgangers hun borst weer nat maken. The Sounds hebben weer tien nummers af en die worden eind maart gelanceerd middels het album Something To Die For . En dat mag dan misschien niet het beste album ooit zijn, maar alles aan de plaat schreeuwt erom live gespeeld te worden.

Something To Die For is alweer het vierde album van de Zweedse groep, maar de vorige plaat, Crossing The Rubicon betekende toch voor het grotere publiek pas de echte doorbraak.

De kunst is dan uiteraard om het gewonnen publiek te plezieren met de volgende plaat en dat zal The Sounds voor een groot deel wel lukken. Toch zit er een overduidelijk verschil in het gebruik van instrumenten. Crossing The Rubicon was een alleraardigste, vrolijke rockplaat. Maar nu krijgen we ineens een dikke laag electropop/rock voorgeschoteld.

Dat is even wennen (schrikken misschien zelfs voor sommigen), maar na een keertje goed luisteren, beklijven de tien nummers op Something To Die For . Zoals de Britten het zo mooi zeggen: “It’s growing on you”. Al moet gezegd worden dat de nummers soms iets te veel op elkaar lijken. Een minpuntje.

Het sterk aan deze plaat is daarentegen het volle karakter van de nummers. Vrijwel zonder aflatende energie wordt er gespeeld door het viertal. Heel lastig zijn de nummers niet, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de rockende en toch ook dansbare drums en de interessante riffs op de, met zware effecten overladen, elektrische gitaar. De finishing touch komt uit de synthesizer zeilen: de bijna trance-achtige wobbles en bliepjes maken het electropopkarakter compleet.

Zangeres Maja Ivarsson is degene die wel hetzelfde klinkt als voorheen. Er zit pit in haar stem, maar ze voorkomt met groot gemak dat ze haar stem sterk moet verheffen of dat ze zichzelf overschreeuwd.

Titelsong ‘Something To Die For’ is een absolute kraker en het reclamebord van dit album. Stilzitten? Onmogelijk. Na een lang intro barst er een feestje van een goede vier minuten los, waarbij het refrein je dwingt tot meezingen en de coupletten ontiegelijk dansbaar zijn.

Hoewel er absoluut nieuwe grond is ontgonnen door The Sounds, is er aan een principe trouw gebleven: het moet catchy zijn. Something To Die For is een goed album met slechts enkele kleine onvolkomenheden. Het barst van de energie en dat is een absolute belofte voor de zomer. Nu moet het album gecombineerd worden met het vorige en dat maakt de komende liveshows bijzonder interessant. Het publiek gaat met hele catchy rock, pop, electro en new wave om de oren geslagen worden. Dat belooft lekker te worden.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:The Sounds Label:Side One Dummy Records
The Union – Untitled

The Union - The UnionClassic rock-liefhebbers; letten we even op? Er is weer een pareltje...

Mirror Queen - From Earth Below

Mirror Queen - Mirror Queen Het uit New York afkomstige Mirror Queen werd gegrondvest op de resten van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT