RECENSIE: Mirror Queen - Mirror Queen

Mirror Queen - From Earth Below
2011-03-18 Het uit New York afkomstige Mirror Queen werd gegrondvest op de resten van de rockband Kreisor en Pink Swords. De groep richt zich op de jaren ’70 psychedelische rock zoals die gebracht werd door Blue Öyster Cult, Black Sabbath en de oude Judas Priest. Minder zwaar dan Dinosaur Jr., maar zeker niet licht, worden verschillende nummers door de speakers gebracht.

From Earth Below is een gevarieerd, overwegend sterk debuut geworden. Soms uitgesponnen, zoals op het lange “The Mirrored Queen part 2”, soms kort stevig zoals op “The Mirror Queen”. De vocalen zijn vaak schor, eenvoudig en met wat echo. De gitaren zijn afwisselend overstuurd en lang uitgesponnen.

Soms worden er eenvoudige, stoner-achtige loopjes gespeeld zoals op “Mindworm”. Op deze momenten klinkt de band een beetje zoals de wat obscuurdere scenegenoten van Nirvana. Op andere momenten is de muziek complexer, meeslepender en duisterder zoals op de titeltrack. Hierbij is het erg knap dat de band het gelukt is om het originele jaren ’70 geluid op de plaat te krijgen. Door het gebruik van ouderwetse effecten over de stem en de stevige basis van de bas-gitaar-drum combo is dit mogelijk.

Niet alle nummers zijn even goed, waarbij voornamelijk de langere nummers een wat saai karakter krijgen (neem bijvoorbeeld “Dark Ships Arrive”). Maar het merendeel is een ferme stap in de goede richting. Evenals bij genregenoten zijn er veel experimenten die iets weg hebben van jam-sessies die overgaan in een nummer.

Mirror Queen maakt ouderwetse muziek met liefde. De basis van de band ligt in de jaren ‘70. De band experimenteert zoals de originele pioniers, met als verschil dat we inmiddels ongeveer veertig jaar later leven. Mirror Queen geeft niet toe aan nieuwerwetse effecten en digitalisering, maar kiest voor originele opnamemethoden. From Earth Below is hierdoor een plaat geworden die bij uitstek geschikt is voor liefhebbers van de duistere ‘70s.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Mirror Queen Label:Tee Pee Records
The Sounds – Something To Die For

The Sounds - Something to Die ForMan man man, wat kunnen de festivalgangers hun borst weer nat maken. The...

Dennis van der Geest - Sounds from the Loft

Dennis van der Geest - Sounds from the Loft Dennis van der Geest , is dat niet die bekende judoka? Inderdaad, nu hij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT