RECENSIE: Duran Duran - All You Need is Now

Duran Duran – All You Need Is Now
2011-04-28 Er zijn maar weinig mensen die Duran Duran niet kennen. Iedereen die in de jaren tachtig is opgegroeid, weet hoe groot de band in die tijd was. Gillende jonge meisjes die vooral voor de mooie jongens kwamen, het is van alle tijden en het gold zeker voor de fans van Duran Duran. Los van dit feit had de groep wel degelijk artistieke kwaliteiten, al werd het vijftal door de serieuze muziekpers categorisch genegeerd. Vooral Rio, het tweede album van de band is nog immer een urgent album. Prachtige songs als ‘Save A prayer’, ‘The Chauffeur’ en ‘New Religion’ zijn van wereldklasse. De echt grote doorbraak kwam met de opvolger Seven And The Ragged Tiger. Dit album was misschien van iets mindere kwaliteit, maar bevatte wel de wereldhit ‘The Reflex’. De klad kwam er daarna helaas wel in, maar de band bleef, ondanks diverse bezettingswisselingen, stug doorgaan. De koppen werden begin 2001 weer bij elkaar gestoken en in de succesbezetting werden weer een paar mooie platen uitgebracht. Zonder gitarist Andy Taylor, die de band in 2006 weer verliet, is de tijd rijp voor het dertiende album dat All You Need Is Now heet.

De vraag is waar de heren Simon Le Bon, Nick Rhodes, John Taylor en Roger Taylor anno 2011 staan. Gelukkig is de band nog immer de moeite waard, en zijn er weer voldoende aanknopingspunten met het succesgeluid van weleer. Weliswaar met een aantal moderne accenten, maar juist dat fraaie Rio geldt in een aantal nummers als blauwdruk. Wanneer je het album opzet, slaat je even de schrik om het hart, wanneer je het elektronische openingsgeluid van het titelnummer hoort en je heel even denkt Justin Timberlake te hebben opgezet. Geen gekke gedachte, omdat deze man de voorganger produceerde, maar gelukkig hebben ze ditmaal de hulp van Mark Ronson ingeroepen. Deze man leidt de band in de rest van de nummers naar een heel behoorlijk niveau, al wordt er soms wel wat nadrukkelijk op eigen werk teruggegrepen. Vooral nummers als ‘Being Followed’ (‘Hold Back The Rain’) en ‘Girl Panic’(‘Rio’) lijken behoorlijk op de oude hits. In de discostamper ‘Safe (In The Heat Of The Moment)’ doet Ana Matronic van the Scissors Sisters mee, wat het nummer enige meerwaarde geeft. Heel fraai is ‘The Man Who Stole A Leopard’ met een mooie gastrol van zangeres Kelis, maar ook het rustige ‘Mediterranea’ is een klasbak van een song.

De tijd van gillende meisjes is allang voorbij nu de heren de vijftig gepasseerd zijn, maar Duran Duran toont aan nog altijd bestaansrecht te hebben. Een prima zingende Simon Le Bon en een aantal mooie songs, maken All You Need Is Now tot een lekker weg te happen album, dat ook de “serieuze” muziekliefhebber moet kunnen bekoren.
Recensent:Jan Didden Artiest:Duran Duran Label:Pias
Adam Haworth Stevens - We Live on Cliffs

Adam Haworth Stephens - We Live on Cliffs Adam Haworth Stevens is bekend als één helft van het indie folkduo Two...

Secret Rendezvous – Paint the town red

Secret Rendezvous - Paint the Town Red Secret Rendezvous is het nieuwe project van Sietske Morch en Remi Lauw....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT