RECENSIE: Tides From Nebula - Earthshine

Tides From Nebula – Earthshine
2011-05-19 Voor iedereen die het in deze jachtige tijd niet meer ziet zitten: koop de nieuwste plaat van Tides From Nebula, druk op play en sluit de ogen. Wedden dat u een uur later volkomen gezuiverd en gelouterd de ogen weer open doet. Het wordt tijd dat artsen albums als Earthshine hun patiënten gaan voorschrijven, in plaats van allerhande pilletjes. Misschien is er ergens een zorgverzekeraar te vinden die dit wil vergoeden.

De muziek van de Poolse postrockers neemt je mee naar desolate hoogvlakten van de Himalaya, de uitgestrekte regenwouden, of de Arctische toendra’s. De muziek zwelt op gepaste tijden aan als een klaterende bergbeek, om vervolgens als een stil watertje tot rust te komen. De ongerepte wouden weerklinken in de sfeervolle gitaar- en toetsengeluiden. Gedonder van drums in ‘Caravan’ zijn een voorbode van een naderend zomeronweer, waarna de rust weer zijn intrede doet en een opgefrist landschap achterlaat. In het mystieke ‘White Gardens’ hoor je de bomen tot bloei komen, waarna de volgende donderende bui al het bloesem pardoes van de takken blaast. ‘Siberia’ plaatst ons in de eindeloze vlakten, en na een lange reis mogen we hongerig en dorstig aanvallen in het eerste dorpje wat we tegenkomen en steken we onze dankbaarheid en blijdschap niet onder stoelen of banken. Uiteindelijk komen we in ‘Cemetary Of Frozen Ships’ bij een slotakkoord waarbij drums als een dodenmars weerklinken. Je ziet hierbij het gedeeltelijk drooggevallen Aralmeer met haar schepen, als vissen op het droge, helemaal voor je.

U begrijpt het al, op Earthshine wordt nergens gezongen, maar de geluidscollage van een uur, die verdeeld is in zes lange en twee korte nummers, weten de fantasie te prikkelen. De ongerepte schoonheid van deze muziek zorgt dat de rust in uw geest terugkeert. Doe uw ogen dicht en laat u meeslepen in dit muzikaal schilderij. Overigens was uw recensent niet onder invloed van enig genotmiddel bij het schrijven van deze recensie, maar was hij geheel betoverd door de muziek van dit Poolse viertal dat binnenkort Riverside ondersteunt op haar tournee. Tweemaal daags tot u nemen moet voldoende zijn.
Recensent:Jan Didden Artiest:Tides From Nebula Label:Suburban
Fleet Foxes – Helplessness Blues

Fleet Foxes - Helplessness BluesIn 2008 debuteerde Fleet Foxes met een titelloos album, dat door zowel pers...

Mike + The Mechanics -  Road

Mike & The Mechanics - The Road Na een stilte van zes jaar is er weer een teken van leven te bespeuren van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT