RECENSIE: Wiley - 100% Publishing

Wiley – 100% publishing
2011-06-03 Als lid van de groep Roll Deep was Wiley mede verantwoordelijk voor het enorme succes van het Britse grime genre. Waar ex Roll Deep lid Dizzee Rascal echter doorbrak naar het grote publiek, wist Wiley nooit de status van underground held te overschrijden. Hoewel dat voor Wiley uiteraard jammer is valt het ook te waarderen dat de MC trots aan zijn roots vasthoudt. Uiteraard heeft de rapper wel een beetje geëxperimenteerd, maar daar is nu een einde aan gekomen. Zijn laatste album 100% Publishing is weer opgenomen met de producer waar zijn carrière mee begon: Big Dada.

Deze heropgepakte samenwerking resulteert in de Britse grime muziek in haar puurste vorm; harde bassen, vage bliepjes en agressieve raps. Zo gaat Wiley tijdens opener ‘Information Age’ helemaal los over onze huidige eeuw van downloaden en online contacten. Zijn raps, gecombineerd met de harde drums en opgefokte elektronische deuntjes, zetten meteen de toon voor 100% Publishing.

Deze stijl zet zich op de overige nummers namelijk keihard door. Pas na een paar liedjes wordt met ‘Boom Boom Da Na’ de plaat opgesierd met iets vrolijks. Het refrein klinkt door haar simpelheid heel gezellig en weet, gecombineerd met het geinige Super Mario ritme, gegarandeerd een glimlach te creëren. Desondanks zijn het ook hier de harde bassen en kickdrums die overheersen.

Wiley wordt door velen gezien als de godfather van Grime. Met 100% Publishing presenteert de rapper zijn genre ook in haar puurste variant. Helaas verveelt het album na enkele tracks juist door dit gebrek aan vernieuwing. Wanneer de eerste paar nummers gespeeld zijn lijkt de rest slechts kopieën van het voorgaande. Het zijn maar twee liedjes waarop Wiley enigszins weet te verrassen. Op ‘Talk About Life’ is ruimte vrijgehouden voor een lekker in het gehoor liggende gastzanger. Ook ‘Wise Man And His Words’ verrast, ditmaal door een puur klinkende piano. Het gebrek aan bassen is een verademing en hier valt ook goed te horen wat voor een sterke MC Wiley eigenlijk is. Hoezeer de rapper echter ook zijn best doet, door de eenzijdige producties klinkt hij teveel als een godfather, die niet goed meer beseft wat er nu werkelijk speelt in zijn rijk.


Eerdere recensies van Wiley:
- 19-08-2009: Race Against Time.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Wiley Label:Pias
Bandito – II

Bandito - IIRetro, en dan vooral de jaren zeventig, is hot. Onlangs werden we nog...

Hokie Joint – The Music Starts To Play

Hokie Joint - The Music Starts to Play Met The Way It Goes..... Sometimes leverde de Britse band Hokie Joint een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT